Olav Luksengård Mjelva har etablert digitalt folkemusikkakademi ⋆ Kontekst
Digitalt akademi: Olav Luksengård Mjelva har reist rundt i hele Norden og filmet instruktører til den nye satsinga The Folk Music Academy.
Digitalt akademi: Olav Luksengård Mjelva har reist rundt i hele Norden og filmet instruktører til den nye satsinga The Folk Music Academy. Foto: Aron Mattson

Olav Luksengård Mjelva har etablert digitalt folkemusikkakademi

I starten av juli ble The Folk Music Academy lansert. Her kan du lære folkemusikk av musikere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.

The Folk Music Academy er den første undervisningsportalen med utgangspunkt i nordisk folkemusikk, ifølge en pressemelding. Planen er å inkludere folkemusikk fra store deler av verden på sikt.

Ideen er utviklet av folkemusikeren Olav Luksengård Mjelva fra Røros. Han har også stått for det meste av innspillingene av de 11 instruktørene som foreløpig ligger på siden.

Allerede fra start var det rundt 100 abonnenter og mer enn 350 brukere på portalen. Alt foregår på engelsk, og cirka 1/3 av brukermassen er fra USA. 

Instrumentene det undervises på er fele, hardingfele, nykkelharpe, perkusjon og trekkspill. 

Men nettsiden vil oppdateres med nye kurs og instruktører på ulike instrumenter og fra ulike tradisjoner. Kommende instrumenter er blant annet vokal, gitar, mandolin, mandola, torader, munnharpe og kantele. 

Luksengård Mjelva håper tilbudet også kan være av interesse for kulturskolene.

– Vi vil jobbe med å filme nybegynnerkurs på flere instrumenter. En del av kursene vil bli både på norsk og engelsk, slik at dette er noe som kulturskolene forhåpentlig kan benytte seg av etter hvert, skriver han i pressemeldingen.

Prosjektet er støtta av Norsk Folkemusikkfond, Kulturrådet, Trøndelag fylkeskommune, Røros kommune, Rørosbankens Næringsfond, Rådet for folkemusikk og folkedans, Bergesenstiftelsen og Erbo Gavefond.