Ny studie: Musikk eller beroligende før operasjonen? Begge deler kan gi samme virkning ⋆ Kontekst
Foto: iStock (illustrasjonsfoto)

Ny studie: Musikk eller beroligende før operasjonen? Begge deler kan gi samme virkning

Musikk kan ha en beroligende effekt på lik linje med medikamenter, viser fersk amerikansk forskning.

– Vi har funnet ut at det eksisterer medisinfrie alternativer for å berolige pasienter, kan doktor og forskningsleder Veena Graff slå fast til sciencedaily.com.

Det er forskere ved University of Pennsylvania School of Medicine – bedre kjent som Penn Medicine – som har kommet fram til de oppsiktsvekkende resultatene. De ble først publisert i den amerikanske journalen Regional Anesthesia & Pain Medicine.

• Les også: Musikkelever gjør det langt bedre i matte, språk og realfag

Ga samme effekt

Forskerne sammenlignet musikkbruk med det beroligende medikamentet Midazolam, som i denne studien ble gitt intravenøst til pasientene som skulle opereres. Midazolam er et beroligende middel som blir gitt før selve lokalbedøvelsen: en type nerveblokkering som ofte brukes i kne- eller hofteoperasjoner.

Pasientene kunne selv velge et rolig, åtte minutters musikkstykke eller Midazolam. Stykket, Weightless av Marconi Union, er komponert sammen med musikkterapeuter for å være spesielt avslappende. Etterpå målte forskerne nivåer av stress og nervøsitet i begge grupper – og kunne se at det var sunket like mye for dem som valgte musikkstykket som for dem som valgte Midazolam.

Noen ulemper ved musikk som medisin

Å spille rolig musikk for pasientene viste seg altså å ha samme beroligende, stressreduserende effekt som faktiske medikamenter. Dette har også tidligere studier kommet fram til, men dette er første gang man har sammenlignet musikk med medikamenter gitt intravenøst.

Likevel var pasientene som valgte Midazolam i det store og hele mer fornøyde med prosessen enn musikkvelgerne. De hadde også færre kommunikasjonsproblemer underveis. Forskerne peker på flere mulige årsaker, som at pasientene brukte lyddempende hodetelefoner, og at de selv kunne velge volumet – men ikke musikken.

Kostnadsfri og uten bivirkninger

Forskningsleder Veena Graff håper i framtiden å kunne tilby musikk som en fullverdig måte å roe pasienter på. Andre fordeler med musikk som medisinsk middel er at den er nesten kostnadsfri – og uten bivirkninger.

• Les også: Musikere er oftere B-mennesker