Ny studie: Musikere er ofte B-mennesker ⋆ Kontekst
Foto: iStock

Ny studie: Musikere er ofte B-mennesker

Komponister og utøvende musikere har en tendens til å være B-mennesker, ifølge en fersk studie fra Høgskolen i Innlandet.

Det er en kjent stereotypi, men nå kan det virke som det faktisk er noe i det: musikere har en tendens til å være B-mennesker. Det skriver forskning.no, etter at Høgskolen i Innlandet nylig har publisert en studie av musikeres døgnrytme.

600 musikere og 233 ikke-musikere har deltatt i studien, og resultatet viser en betydelig forskjell mellom de to gruppene.

Seinere oppvåkning

– Hovedfunnet er at musikere i langt større grad enn ikke-musikere viser tendenser til å være B-mennesker, sier forsker Reidulf G. Watten fra Høgskolen i Innlandet til forskning.no.

Utøvende musikere har en seinere daglig «oppvåkning» og aktivitetstopp enn A-mennesker.

B-mennesker mer kreative

Aller sterkest er tendensen for dem som både er komponister og utøvende musikere – de er oftere nattugler enn utelukkende utøvende musikere, ifølge studien.

Den støtter dermed en rekke tidligere studier som viser sammenheng mellom kreativitet og døgnrytme. B-mennesker er generelt mer kreative, men har også mindre orden og struktur enn A-menneskene.

Arv og miljø – begge deler

Selv om døgnrytme påvirkes av gener, er det i tillegg et kulturelt aspekt med i bildet: Ifølge Watten er det mulig at mange musikere tilpasser egen døgnrytme etter jobb og konserter på kveldstid. Det er altså ikke bare et biologisk spørsmål.

Men som alltid skal man være var med generaliseringen:

– Selv om disse utøvende musikerne generelt fikk en lav score og tenderer til å være B-mennesker, så kan vi ikke si at alle musikere er B-mennesker, sier Watten til forskning.no.

• Les studien «Musicians: Larks, Owls or Hummingbirds?» i sin helhet.