NRK fikk kritikk i Kringkastingsrådet for endring av julesalme ⋆ Kontekst

NRK fikk kritikk i Kringkastingsrådet for endring av julesalme

På årets første møte i det nye Kringkastingsrådet fikk NRK kritikk for endringer i teksten i julesangen «Tenn lys» i et juleprogram i fjor.

NRKs julekonsert «Jul med KORK» vakte sterke reaksjoner fra flere hold i fjor. Årsaken var at bandet 9 grader nord endret deler teksten og fjernet noen av de opprinnelige kristne tekstlinjene.

I ettertid valgte NRK å fjerne innslaget og beklaget samtidig at de ikke fikk godkjent endringene i teksten på forhånd. NRK fikk inn over 100 klager på endringen.

Det mye omtalte salmeinnslaget ble naturlig nok tema i torsdagens møte i Kringkastingsrådet.

Frp-politiker Jøran Kallmyr mente at mange av klagerne var opptatt av om det er en bevisst strategi av NRK for å fjerne det religiøse budskapet i de religiøse tekstene og sangene, skriver Kampanje.

Ifølge Vårt Land var nyvalgt leder i rådet, Snorre Valen, enig med Kallmyr i dette, og pekte på at de som er mest opptatt av kristen trosutøvelse, føler seg ganske utsatt, og ikke alltid som en del av en majoritet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mente på sin side at dette først om fremst dreide seg om et brudd på åndsverkloven.

– Hvis man skal sette det inn i en avkristningsteori, så må man legge til grunn at noen har endret teksten for å oppnå det. Her ser jeg virkelig ikke noen bakgrunn for det, sa han.

Rådsmedlem Tove Knudsen mente på sin side at oppmerksomheten rundt saken først og fremst kom fordi endringene i teksten ble gjort av noen som kom fra en annen kultur.

– Hadde det ikke vært for at det var artister fra en annen kultur så tviler jeg på at noen hadde syntes at det var et anslag mot kristendommen, sa hun ifølge M24.