Noter uten papir ⋆ Kontekst
Papirfri: Trompetist Stian Aareskjold har sluttet med papirnoter.
Papirfri: Trompetist Stian Aareskjold har sluttet med papirnoter. Foto: DNBE

Noter uten papir

Kan lesebrett erstatte papirnoter? Kan et notebibliotek på iPad’en bli likeverdig med et sirlig organisert mappesystem?

Apper for notelesing på nettbrett:

– Jeg har sluttet med papirnoter for halvannet år siden, sier trompetist Stian Aareskjold, ansatt i Det Norske Blåseensemble.

– Mitt verktøy er primært en Samsung-tablet med appen MobileSheet og den bruker jeg så sant det er mulig. Jeg valgte denne modellen fordi den leveres med 12-tommers skjerm. Det er faktisk så innarbeidet at jeg har tatt meg i å trykke på papirarket for å få det til å bla, sier Stian og ler.

Papir eller brett?

Hvis du hevder at du aldri har glemt en note, eller aldri notert utydelig, vil mange hevde at du lyver. Det lanseres hele tiden PDF-lesende apper som er rettet mot musikere og som kan kobles opp mot en eller annen bluetooth-pedal. Fordelene er åpenbare: Så lenge du husker på å ta med deg tableten, så har du alltid med deg notene dine, du slipper å ta med notelys og i mange tilfelle trenger du heller ikke notestativ.

Populært

– Jeg var ganske tidlig ute med å bruke ipad til notelesning, sier trombonist Jørgen Gjerde.

– For meg er det ok å bruke ipad til innstudering, fordi jeg slipper å slepe med meg masse papir, men jeg merker at jeg går mer og mer tilbake til å bruke papirnoter. Det skyldes at jeg synes det er mer oversiktlig, siden jeg kan plassere flere enn to noter ved siden av hverandre. Dessuten er det enklere å notere på. Noteringsfunksjonene i ForScore, som jeg bruker, ser ut som en fem-åring skulle ha gjort notatene. Dessuten blir det fort rot om du trykker mer enn to ganger. Og så liker jeg følelsen av papir.

Nå kommer ipad i A4-størrelse og det vil nok endre lesefølelsen.

– Det er ikke alle giger som er velegnet for apper. Særlig ikke teaterjobber med mye blaing. Men er det bare snakk om enkle kordblekker, funker det gull, sier Gjerde.

Tenke annerledes

Stian Aareskjold har også møtt utfordringen ved å skulle bla i lange noter.

– Hvis du jobber mye med lengre stemmer, så velg en app hvor du enkelt kan sette bokmerker. Det gjør deg i stand til å finne tilbake fort. Mange apper har kopieringsmuligheter og da kan du ha de sidene du trenger flere steder i nota. Jeg er så heldig å ha en kopimaskin med Wifi og hvis jeg får håndskrevne noter, så skanner jeg til PDF, sender på mail og importerer disse inn i appen.

Windows

Aareskjold benytter seg også av en Microsoft Surface som er en Windows-basert tablet

– Selv om det bare finnes én notelese-app til denne plattformen, nemlig MusicReader PDF, så har du til gjengjeld den fordelen at tableten også er en fullverdig PC. Jeg kan altså redigere noter direkte i Sibelius på touch-skjerm og deretter importere dem inn i noteleser appen. For tiden er jeg involvert som beta-tester for MobileSheets nye versjon for Windows.

Bluetooth

Alle instrumentalister må (naturlig nok) bruke hendene når de spiller og følgelig er det å bla en utfordring som ikke blir mindre med en tablet. Hvis du tillegg har et par klubber eller stikker i hånden, så er sjansen for å rive ned notestativet med den dyre iPaden stor. Dette løses som oftest ved at man kobler til en pedal som via bluetooth kommuniserer med appen om å bla forover eller bakover. For trommiser lager firmaet Airturn en modell som heter Tap, hvor man bruker to små gummierte slagplater for å bla. Slå med stikka, og du blar ett ark framover eller bakover. Sjekk om nettopp din app og tablet kommuniserer med slike produkter.

Hvilken noteleseapp skal du velge?

Det ser ut til å være atskillig flere apper for Apple- enn for Android-plattformene. Men flere av appene er tilgjengelige på begge plattformene.

ForScore er det de fleste av oss kommer først borti når vi begynner å bruke slike verktøy. Dette er en PDF-leser og man kan organisere noter etter settliste, komponist, arrangør eller andre preferanser. På en enkel måte kan du notere og det er innebygd metronom og enkelt keyboard for å sjekke toner. Nettsiden Appadvice.com anbefaler i tillegg disse app’ene:

GigBook fra DeepDish Design er laget spesielt for livebruk og mindre for øving. Store fonter for orientering i settlistene og metronom som enkelt gjør deg istand til å sette tempoet uten at det forsinker flyten i konserten.

Unrealbook av Aron Nelson kommuniserer direkte med dropbox. Så lenge du er på nett, og notene er lagt i en dropbox-mappe, så har du alltid tilgang på notene. Du kan også notere tekst og musikk.

NotationPad fra MASPware er mer rettet mot å kunne lage notater i notene. Den er litt tungvinn fordi man må importere noter via iTunes og de må importeres hver gang du starter appen. I følge Appadvice har denne et rikt utvalg av musikalske symboler som ser bra ut. Det er også mulighet til å sende noter med epost, men kun én side av gangen.

Medley fra Sixth Corner er en enkel og kjapp notevisningsapp med enkle muligheter for egne notater. Ifølge Appadvice er den mye enklere enn sine konkurrenter, og mange synes det er en fordel.

Sheet Music Mobile fra Orange Slide Apps er også en enkel noteleser. Den skal være noe treg og følgelig bedre for øving, siden den ikke helt henger med i svingene for livebruk.

Forzando fra Drake Applications er en grei PDF-viser med innebygget synthesizer, slik at du kan spille av notene. Eneste innvendingen fra Appadvice er at den scroller notene i stedet for å bla i dem.

For Android-plattformen finnes også flere alternativer, både gratis og betalte.

MobileSheetsPro fra Zubersoft er en bluetooth- og USB-kompatibel app med metronom, mulighet for avspilling av lydfiler og mye mer. Den støtter ikke bare PDF, men også Text file og andre formater. Lag settlister eller organiser etter andre metoder. Det finnes en egen PC-variant for å lage og redigere noter.

Orpheus fra Enigma Digital er en enkel app med Dropbox-synkronisering og bluetooth-kompatibilitet.

Billigvarianter

Ingen av appene koster særlig mer enn cirka hundre kroner. Dessuten finnes det gratisapper og gratis- eller billigversjoner.

MusicReader for iPad er et eksempel på en slik app. Den koster 9 (ni!) kroner og det er mange muligheter til notering med notesymboler, men ulempen er at den ikke tar PDF-filer. Du må kjøpe MusicReader på Macen og importere filene til den, som igjen konverterer til et eget MusicReader format.

Andre gratisapper er eksempelvis Virtual Sheetmusic, piaScore, Music-notes og mange flere. Husk at det lønner seg å lese beskrivelsen av appen før du laster den ned, for noen er knyttet opp mot en online notebutikk og åpner ikke for import av egne filer, andre er fulle av reklame. Andre kan også ha nyttige funksjoner som for eksempel foto-import, slik at du bare kan ta bilder av notene du trenger.