Norges Ungdomskor: 30 år og like ambisiøs ⋆ Kontekst
Kjenner du deg igjen? Kanskje var du et av korets medlemmer i 1990? Her med dirigent Joar Rørmark.
Kjenner du deg igjen? Kanskje var du et av korets medlemmer i 1990? Her med dirigent Joar Rørmark. Foto: Ung i kor

Norges Ungdomskor: 30 år og like ambisiøs

Norges Ungdomskor har samlet ungdom for å synge korsang av internasjonal klasse i 30 år.

Ambisjonsnivået har vært høyt helt siden nestor Carl Høgset fikk ideen til et landsdekkende ungdomskor i 1986. Allerede året etter hadde koret sin første samling på Jæren folkehøgskule, med 65 oppmøtte sangere.

Teksten fortsetter under bildet.

Første samling: Her ser du koret under første samling på Jæren i 1987.
Første samling: Her ser du koret under første samling på Jæren i 1987. Foto: Ung i kor

– Norges Ungdomskor er en opplæringsarena for unge sangere i alderen 16 til 26 år, med ambisjonsnivået såpass høyt at våre deltagere bruker denne arenaen til å knytte kontakter og forbindelser som er nyttige for videre, profesjonelt arbeid, forteller daglig leder Victoria Liedbergius.

Norges Ungdomskor (NUK) er et prosjekt som driftes av Ung i kor, organisasjonen for barne- og ungdomskor i Norge.

Storstilt feiring

I oktober feira koret sitt 30-årsjubileum med en storstilt konsert i Oslo domkirke. Jubileumsåret brukes dessuten til konsert i Royal Albert Hall og norgesturné.

Selve jubileumskonserten ble arrangert i samarbeid med Norsk Komponistforening og foreningen Klassisk, i sammenheng med sistnevntes bransjetreff, Arena Klassisk. To andre jubilanter ble også hedra denne kvelden, nemlig foreningen Klassisk, som fyller 70 år i år, og 100-årsjubilanten Komponistforeningen.

Mange profiler

Koret har i løpet av sine 30 år vært en viktig bestiller av ny norsk kormusikk, noe som også ble reflektert i programmet på jubileumskonserten. Frank Havrøys verk Erinnerung hadde verdenspremière, og størsteparten av repertoaret var verker bestilt og skrevet spesielt til koret. Blant dem kan vi nevne et nytt stykke av Marcus Paus, som hadde verdenspremiere i Lofotkatedralen i sommer.

Teksten fortsetter under bildet.

Kjenner du deg igjen? Kanskje var du et av korets medlemmer i 1990? Her med dirigent Joar Rørmark.
Kjenner du deg igjen? Kanskje var du et av korets medlemmer i 1990? Her med dirigent Joar Rørmark. Foto: Ung i kor

NUK ble altså i sin tid startet av Carl Høgset. I forbindelse med jubileumskonserten var flere av de gamle dirigentene å se på podiet.

– Normalt er det 40 sangere i kjernealderen hvert år, men under jubileumskonserten ble koret forsterka av 80 tidligere sangere som var invitert, altså totalt 120 sangere. Vi mener konserten og tyngden på samarbeidspartnerne er et godt symbol på posisjonen koret faktisk har i norsk musikkliv, sier Liedbergius.

Tidligere dirigenter og sangere inkluderer blant andre Kjetil Almenning, Tora Augestad, Anne Karin Sundal-Ask, Viviane Sydnes og Frank Havrøy.

Teksten fortsetter under bildet.

Viktig for norsk musikk: Koret har vært en aktiv bestiller av ny norsk musikk. Her fra Nordland musikkfestuke sammen med Gjermund Larsen, 2017.
Viktig for norsk musikk: Koret har vært en aktiv bestiller av ny norsk musikk. Her fra Nordland musikkfestuke sammen med Gjermund Larsen, 2017. Foto: Henrik Dvergsdal/Nordland musikkfestuke

Inspirerer unge til å fortsette med kor

Koret ble opprinnelig etablert som et tilbud for unge sangere som ønsket større utfordringer, samt for å inspirere andre unge til å fortsette å synge i kor. Repertoaret favner bredt innenfor det klassiske feltet, fra nasjonalromantikk til barokk og nyskrevet, moderne musikk.

Teksten fortsetter under bildet.

Nå: Yuval Weinberg er korets første utenlandske dirigent. Han har ansvaret denne og neste sesong.
Nå: Yuval Weinberg er korets første utenlandske dirigent. Han har ansvaret denne og neste sesong. Foto: Ung i kor

– Dirigentene engasjeres for to år av gangen og nåværende dirigent er den meget unge, talentfulle og fremadstormende Yuval Weinberg fra Israel. Han har sin musikalske bakgrunn fra blant annet Norges musikkhøgskole og musikkhøgskolen Hanns Eisler i Berlin, forteller Liedbergius.