NOPAs musikkpris til Marja Mortensson ⋆ Kontekst
Khalid Salimi mottok prisen på vegne av Melafestivalen.
Khalid Salimi mottok prisen på vegne av Melafestivalen. Foto: Christoffer Krook

NOPAs musikkpris til Marja Mortensson

Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) hadde sin årlige prisutdeling på Cosmopolite i Oslo tirsdag 5. november. De fire prisene som deles ut er på 40 000 kroner hver, og er en hyllest til årets norske komponister og tekstforfattere. Kategoriene er tekst, musikk, åpen klasse og formidling.

Årets jury bestod av Åshild Watne, Dagfinn Nordbø, Margaret Berger og Sandra Kolstad.

Les også: Gammleng-prisene: Hedret av sine egne

Joiker og sanger Marja Mortensson fra Hedmark vant musikkprisen for sitt verk Mojhtesh. I 2018 ga hun ut albumet Mojhtestasse, som vant Spellemann i kategorien folkemusikk. Juryen kaller verket for «rikt og berørende, både tekstlig og musikalsk (…) [hun] evner å skape et verk med særpreg og egenart».

Susanne Lundeng.
Susanne Lundeng. Foto: Christoffer Krook

Folkemusiker, felespiller og komponist Susanne Lundeng vant tekstprisen for sangteksten «Det va nære på». Også i åpen klasse stakk en felespiller av med seieren: Erlend Apneseth. I tillegg til folkemusikk har han gjort sjangerbrede samarbeider, og vant i år for innspillingen Salika – Molika.

Formidlingsprisen gikk til Melafestivalen, som holdes i Oslo hver august. I tillegg til å ha artister og band fra alle verdenshjørner på plakaten, har de også stort fokus på lokale kunstnere. Prisen deles ut til «personer eller institusjoner som har gjort en spesiell innsats for norsk musikkliv», ifølge NOPAs hjemmesider.

Khalid Salimi mottok prisen på vegne av Melafestivalen.
Khalid Salimi mottok prisen på vegne av Melafestivalen. Foto: Christoffer Krook

Også årets Kardemommestipend ble delt ut, og i år var begge vinnerne fra Sogn og Fjordane: Thea Hjelmeland og Karl Seglem. Begge spenner vidt musikalsk, og ble hedret av juryen for å utforske nye veier.

Stipendet på 100 000 kroner er en gave fra Thorbjørn Egners familie, og deles ofte mellom to musikere som har utmerket seg det siste året.

Karl Seglem og Thea Hjelmeland fikk Thorbjørn Egners Kardemommestipend.
Karl Seglem og Thea Hjelmeland fikk Thorbjørn Egners Kardemommestipend. Foto: Christoffer Krook