Nasjonalmuseet åpner motebibliotek ⋆ Kontekst
Notis

Nasjonalmuseet åpner motebibliotek

Torsdag 1. desember åpner International Library of Fashion Research (ILFR) i Nasjonalmuseets lokaler. Motebiblioteket inneholder 10.000 bøker, magasiner, kataloger, lookbooks samt andre trykksaker. Det vil utvides kontinuerlig med donasjoner fra aktører i moteverdenen.

ILFR har, i følge pressemeldingen, som ambisjon om å bli verdens mest omfattende depot for motepublikasjoner og dokumentasjon knyttet til moteindustrien.

Biblioteket skal fungere som en gratis og tilgjengelig ressurs for profesjonelle aktører, forskere, studenter, bransjefolk og amatørentusiaster.

– Arkiv er i vinden, og det er stor etterspørsel etter denne type materiale, ikke minst fra motefirmaene selv. Derfor er det viktig at kunnskapsinstitusjoner som Nasjonalmuseet får mulighet til å komme med sine perspektiver og vinklinger, sier direktør for Nasjonalmuseet Karin Hindsbo i meldingen.

ILFR ble lansert av Elise By Olsen i 2020, basert på en større donasjon fra den avdøde amerikanske kulturteoretikeren Steven Mark Klein.

Året etter inngikk Nasjonalmuseet og ILFR en samarbeidsavtale. Tre prosjekter er allerede realisert som et resultat av denne avtalen.

Bibliotekets interiør er realisert i samarbeid med arkitekt og professor Vesma McQuillan og studenter ved Westerdals/Høyskolen Kristiania. Hyllene er ved den Italienske designduoen Formafantasma for Hem, og er laget av resirkulert aluminium fra Hydro. Tekstilet i gardinene kommer fra Kvadrat Textiles. Bordene og vitrinene er bygget på plassen i resirkulert MDF og vitrinene kommer fra Nasjonalmuseet – Arkitektur.