Når du ikke tåler instrumentet ⋆ Kontekst
Allergisk reaksjon: Eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel.
Allergisk reaksjon: Eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel. Foto: istockphoto.com

Når du ikke tåler instrumentet

Hva gjør du når kroppen reagerer negativt på kontakt med instrumentet du spiller?

Vi er omtrent midt i pollenallergisesongen. Pollenallergi er alt annet enn optimalt, for eksempel for sangere. Men det finnes allergier som rammer musikere, og som er en direkte følge av yrket og instrumentet. Disse kan være svært plagsomme, og er ikke engang sesongbetont.

Nikkel vanligst

Den vanligste allergien musikere er utsatt for er nikkelallergi, som utløser kontakteksem. Strengemusikere er oftest utsatt, men også blåsere kan oppleve dette. Gitarister, strykere og bassister kan få eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel.

Lever med det

Thomas Mårud er gitarist og vokalist og spiller blant annet med Roger Græsberg & The Anti-Music Bonanza og med forfatter Levi Henriksen.

– Jeg har sikkert tusen allergier, men det er nikkelallergien som er musikkrelatert, sier Mårud og ler.

– Jeg vet faktisk ikke hva slags legering det er i båndene på gitaren, men det er strengene som er problemet. Faktisk reagerer jeg mer på Gibsons strengefeste enn andre. Jeg får tørre, sprukne hender. Væskende eksem som går over i åpne sår. Alt i en evig runddans mellom behandling og ikke-behandling. Slik har det vært siden jeg begynte å spille gitar som tolvåring.

– Hvor store utslett får du?

– Det dekker så å si hele håndflata og noen ganger utover til fingertuppene. Jeg har prøvd andre strenger som skal være laget av en annen legering med mindre eller ingen nikkel, men det hjelper lite og låter heller ikke slik jeg vil. Og jeg må bruke glass-slide, selv om det ikke er optimalt for lyden jeg vil ha.

Nikkel: Gitarist og vokalist Thomas Mårud lever med nikkelallergi.
Nikkel: Gitarist og vokalist Thomas Mårud lever med nikkelallergi. Foto: Gunnar Johnsen

Mårud veksler mellom å tilpasse utstyret og samtidig behandle plagene.

– Jeg lever med det. Jeg har gått til allergispesialist, men etter at han døde har jeg ikke fått behandling, og har kun brukt en helt vanlig salve med litt kortison i. Den hjelper ganske greit, men jeg kan ikke bruke den så lenge av gangen. Da blir huden så fryktelig følsom og lite slitesterk.

Hva kan man gjøre?

Rådet fra legestanden når man får en allergisk reaksjon er først og fremst å fjerne de komponenter som skaper allergien, enten ved å bytte de ut med alternativer, eller pakke dem inn på en eller annen måte.

Når det gjelder nikkelallergi og strengeinstrumentalister, er botemiddelet rett og slett å benytte seg av nikkelfrie strenger. Disse finnes i for eksempel gull, bronse eller kobolt, selv om kobolt er et allergen i seg selv. Disse strengene er like gode som nikkelstrenger, og kan faktisk ha kvaliteter som nikkelstrenger ikke har. Husk at tverrbåndene også kan inneholde nikkel, og kan medføre at du må bytte til hals med nikkelfrie bånd, eller bytte bånd på den halsen du har.

Rent metall er ikke bare rent

Blant messingblåsere kan det dukke opp nikkelallergiske reaksjoner, selv om instrumentet er laget i ren messing. Dette skyldes at deler av mekanismen kan inneholde nikkel som kan forårsake kløe og utslett, til tross for lite eller ingen direkte berøring.

Det er registrert eksempler på fløytister som har fått såkalt fløytisthake, et utslett på haken som kom av at instrumentet var laget av en sølv/kobber-legering som også inneholdt spor av nikkel.

I sjeldnere tilfeller kan krom være årsaken til allergier. Det brukes blant annet i rustfritt stål, lakk og treimpregnering, og vil for eksempel kunne dukke opp i gitar- og fiolinstrenger.

Et vanlig problem?

Det er lite som tyder på at musikere er mer plaget av allergier enn resten av befolkningen. Eksempelvis viste en undersøkelse i Tyskland blant 412 musikere, at 89 (22 prosent) hadde former for hudproblemer knyttet til instrumentet, av disse hadde 17 stykker allergisk kontakteksem, og av disse igjen var 14 strykere.

Nikkel er altså den vanligste allergiframkalleren, men det finnes flere. Vi gjør oppmerksom på at noen av disse er svært sjeldne.

Treblåserleppe

Allergier som man normalt assosierer med helt andre lidelser, kan skape problemer for noen musikere. Treblåsfliser er vanligvis laget av en type rørvekst som heter Arundo donax. Denne veksten tilhører samme botaniske familie som gress, og kan i enkelte tilfeller forårsake cheilitt, som er en betennelse i leppene av samme type som forkjølelsessår. Det finnes flis-alternativ i plast som kan være en løsning. Det er viktig å påpeke at cheilitt også forårsakes av ikke-allergiske faktorer som fukt og irritasjon i huden. Det finnes sjeldne tilfeller av at folk med gressallergi har reagert på samme måte, med kløe og opphovnet leppe. Oppsvulmet leppe har også forekommet fordi musikeren har vist seg å være allergisk mot tiuram, som er et gummikjemikalium som brukes i enkelte typer skumgummi som instrumentbager gjerne er foret med. Dette er dog meget uvanlig.

Harpiks

Forskjellige typer vekstekstrakter kan forårsake kontaktallergi. Et slikt ekstrakt er kolofonium, som utvinnes av kvae og brukes på fiolinbuer, såkalt harpiks. Noen kan få utslett på hals, eller eksem på hender. Kolofonium kan finnes i lakk og i bivoks, derfor hender det at også instrumentreparatører får utslett.

Allergisk reaksjon: Eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel.
Allergisk reaksjon: Eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel. Foto: istockphoto.com

Propolisallergi forekommer innimellom sammen med kolofoniumallergi, men dette er vanligere blant folk som driver med instrumentvedlikehold og reparasjon. Propolis finnes blant annet i lakk.

Svarte objekt

Parafenylendiamin er en substans som blir svart ved oksidering og brukes mye i hårfargemiddel. Det finnes også som fargestoff på instrumenter og kan forårsake allergiske reaksjoner. Det er rapportert om fiolinister som har hatt hakestøtte som har vært behandlet med dette fargestoffet, og som har fått eksem på hake og kinn. Det samme gjelder buer som har vært farget og har gitt musikeren utslett på fingre og hender.

Lunger

I fjor sommer ble det rapportert om en sekkepipeblåser som døde av allergisk alveolitt fordi innsiden av sekkepipen hadde ideelle leveforhold for sopp og bakterier.

Selv om dette kan virke som om det er tatt ut fra en Monty Python-sketsj, så bør blåsere ta fenomenet på alvor. Allergisk alveolitt er en lungesykdom som skyldes en kraftig immunologisk reaksjon på inhalasjon av organisk materiale, som for eksempel muggsopp. Sykdommen er potensielt dødelig og kan gi både feber, pustebesvær, muskelsmerter og hodepine, samt tung pust.

Nå hører det med til saken at historien om sekkepipeblåseren er et meget sjeldent tilfelle, men det rapporteres fra tid til annen om blåsere som plages av tørrhoste. Ved noen tilfeller er det funnet mikroorganismer i instrumentet, og tørrhosten ga seg da dette ble renset med desinfiserende rensemiddel.

Allergier

• Kilde: Rapporten «Allergiska besvär av musikinstrument», skrevet av tidligere overlege ved Lung- och allergimottagningen ved Länssjukhuset i Halmstad, Nils Eriksson.

• Takk til overlege Bjørn Hilt ved St. Olavs Hospital i Trondheim for innspill og hjelp underveis.

• Vi omtaler her kun instrumentrelaterte allergier, og ikke generelle allergier som pollen- eller matallergier.

• Hvis du mistenker at du har en allergi, oppsøk lege, fordi allergier vil vise seg i tester.