NAMM 2018: Større stands, flere nyheter ⋆ Kontekst
Nær-Bootsyopplevelse: Ingen kan beskylde Bootsy Collins for å være minimalist!
Nær-Bootsyopplevelse: Ingen kan beskylde Bootsy Collins for å være minimalist! Foto: Even Finsrud

NAMM 2018: Større stands, flere nyheter

Vår reporter oppsummerer NAMM Show 2018: Trengsel og store, forseggjorte stands.

Vi sitter igjen med et inntrykk av en messe med mye trengsel og ikke minst store og forseggjorte stands. Vi husker bare få år tilbake at mange av de store aktørene reduserte størrelsene på stands og mengden spesiallaget promoutstyr. I år er noe av dette tilbake igjen: Roland med store, spesialdesignede rom for både Roland og Boss, Yamaha er tilbake på Marriott-hotellet og Hal Leonard-standen dekket et svært område.

Vi møtte norske fagfolk på NAMM

De vi møter, snakker om en messe som viser optimisme og oppsving i bransjen. Selv om lanseringene ikke lenger er like tett knyttet opp til messene, så er spådommene om messenes reduserte betydning gjort til skamme. Selv om statistikken over antall besøkende ikke er klar i skrivende stund, så forteller ryktene at flere rekorder skal være slått.

Artikkelen fortsetter under bildet


Forseggjort: Game of Saxophones. For å selge saksofoner, trenger man selvsagt en ridder på standen.
Forseggjort: Game of Saxophones. For å selge saksofoner, trenger man selvsagt en ridder på standen. Foto: Even Finsrud

Mest nytt fra de store

Det lanseres mye nytt på messer som denne, og vi skal presentere nyhetene framover i Musikkultur. Det foregår mye nyskaping på stor-PA fronten, samtidig som instrumentdelen av bransjen fortsatt prøver seg fram i app- og cloud-verdenen. Det er nok de store aktørene som tester ny mark, og deres tyngde og økonomiske muskler gjør det vanskeligere for den lille jokerbedriften å komme inn fra venstre med en nyvinning. Mange innovatører går dukken tidlig i prosessen. Samtidig er det også slik at nisjen ikke er død, men den lever nok bedre blant håndverkerne enn hos høyteknologi-ingeniørene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nær-Bootsyopplevelse: Ingen kan beskylde Bootsy Collins for å være minimalist!
Nær-Bootsyopplevelse: Ingen kan beskylde Bootsy Collins for å være minimalist! Foto: Even Finsrud

Se og bli sett

NAMM er og har alltid vært mer freak-show enn Frankfurt-messa. Kjendiser og doldiser observeres hele tiden. Noen får kjempeoppmerksomhet, som for eksempel bassisten Bootsy Collins, kjent fra Parliament/Funkadelic og James Browns band. Det får også Nicko McBrain fra Iron Maiden og ikke minst folk som Alice Cooper. Men Don Randi fra Wrecking Crew som kompet ALLE på 60- og 70-tallet, og Brian Wilsons musikalske sekretær Darian Sahanaja er her også, men får gå i fred.

Det er ellers vårt inntrykk at stadig flere kvinnelige musikere demonstrerer nytt utstyr, men vi har ikke sett statistikk som understøtter det.