Nå kommer et eget boligbyggelag for kunstnere ⋆ Kontekst
KUNSTNERHJEM: Slik kan de nye kunstnerboligene på Hasle i Oslo se ut om prosjektet blir virkelighet.
KUNSTNERHJEM: Slik kan de nye kunstnerboligene på Hasle i Oslo se ut om prosjektet blir virkelighet. Foto: Arkitektkontoret Fragment

Nå kommer et eget boligbyggelag for kunstnere

Kunstnerboligforeningen planlegger egne kunstnerboliger i Hovinbyen i Oslo. Lav leie og langsiktige kontrakter vil kunne gi kunstnerne stabile bo- og arbeidsforhold, ifølge leder i Unge Kunstneres Samfund.

Kommende uke opprettes Kunstnerboligforeningen, som blir et boligbyggelag for kunstnere i Oslo. Det skriver Aftenposten.

– For kunstnere og andre kapitalsvake grupper er det veldig vanskelig å komme inn på boligmarkedet i dag, sier Steffen Håndlykken i Unge Kunstneres Samfund (UKS) til avisen.

Lav leie, lange kontrakter

Prosjektet er et samarbeid mellom UKS og Arkitektkontoret Fragment. Boligene skal ha langsiktige kontrakter og rimelig leie, og dermed kunne gi kunstnere stabile bo- og arbeidsforhold, ifølge Håndlykken.

Leilighetene består av «12 atelierleiligheter for kunstnere i oppstartsfasen, og 32 leiligheter mellom 30-80 kvadratmeter med tilhørende atelier av varierende størrelse», ifølge Fragments egne nettsider. Arkitektene understreker at eventuelle beboere kan planlegge og utforme leilighetene etter egne behov.

Les også: Ny undersøkelse om koronakrisa: Hver fjerde frilanser frykter å ikke kunne jobbe med musikk i framtida

– Gagner flere generasjoner kunstnere

Én av dem som går inn i styret til Kunstnerboligforeningen er Ruben Steinum, leder i Norske Billedkunstnere. Han mener det er et prekært behov for å gjøre noe med boligsituasjonen til kunstnere, en gruppe som ofte har lave inntekter.

– Det er viktig å lage en modell med rimelig og langsiktig leieavtale, som også muliggjør at man sparer parallelt, slik at prosjektet gagner flere generasjoner kunstnere, sier Steinum til Aftenposten.

INTERIØR: Fragments skisse fra innsiden av de eventuelle kunstnerleilighetene.
INTERIØR: Fragments skisse fra innsiden av de eventuelle kunstnerleilighetene. Foto: Arkitektkontoret Fragment

Kulturetaten støtter prosjektet

Det er på Hasle i Hovinbyen, øst i Oslo, at Kunstnerboligforeningen helst vil bygge de nye boligene. Initiativet støttes av Kulturetaten og Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Om og eventuelt når planene blir iverksatt, er imidlertid usikkert. Tomten som foreningen har sett seg ut, eies av kommunen – men blir ikke ledig før tidligst 2023, ifølge Oslo bystyre.

Les også: Erik Dæhlin: «Lønningene i det offentlige subsidierte kunst- og kulturfeltet er fullstendig ute av balanse»