Nå kan du ta fiolinen inn på flyet ⋆ Kontekst
Mer fleksibel håndbagasje: Etter at to fiolinister ble nekta å ta instrumentene sine inn på flyet, har Norwegian nå endra målene på håndbagasje, dersom denne inneholder et musikkinstrument.
Mer fleksibel håndbagasje: Etter at to fiolinister ble nekta å ta instrumentene sine inn på flyet, har Norwegian nå endra målene på håndbagasje, dersom denne inneholder et musikkinstrument. Foto: Atle Straume

Nå kan du ta fiolinen inn på flyet

To fiolinister ble i løpet av en uke nekta å ta instrumentene sine inn i kabinen på Norwegians fly. De negative reaksjonene har fått selskapet til å endre praksis.

Norwegian fikk pepper – har endret rutiner

Det var de to fiolinistene Ari Vilhjalmsson i Helsinki filharmoniske orkester og Patrick Rutland som fikk Norwegian til å endre sine rutiner for behandling av musikkinstrumenter. Vilhjamsson ble i januar nektet å ta sin fiolin til 200 000 euro inn i kabinen på et Norwegian-fly fra København til Helsinki. Saken fikk stor oppmerksomhet på nettsidene Thestrad.com og Theviolinchannel.com. Reaksjonene var mange.

– Opplevelsene til de to fiolinistene har resultert i at vi har endra målene for håndbagasjen, dersom denne bagasjen inneholder et musikkinstrument, bekrefter presseansvarlig i Norwegian, Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Roser Norwegian

Fiolinist Viktor Stenhjem er en av dem som har fulgt saken på nett. Han er svært fornøyd med at Norwegian har tatt innspillet fra musikerne på alvor.

– Jeg har studert i utlandet i sju år og har arbeidet i flere utenlandske orkestre. Ved flere anledninger har jeg korrespondert med Norwegian om hvorvidt det er mulig å få på plass en avtale om dette. En av de største konkurrentene til Norwegian i Europa, selskapet EasyJet, har i mange år hatt en avtale med musikerunionen i England om et mål på håndbagasjen som er litt mer fleksibelt enn det vanlige målet for håndbagasje, sier Stenhjem, som selv ikke har hatt noen negative opplevelser med Norwegian.

Reisevant musiker: Fiolinist Viktor Stenhjem.
Reisevant musiker: Fiolinist Viktor Stenhjem. Foto: Pressefoto

Cello må fortsatt ha eget sete

Norwegian har nå viet musikkinstrumenter plass på nettsiden sin, og informerer her om hva musikere har rett til å ta med inn i kabinen: «Instrumentet kan være litt større enn en vanlig kabinkoffert, men kan ikke overskride maksimalstørrelsen på 90 x 35 x 20 centimeter.»

– Hvis man har med seg et instrument, erstatter altså dette vanlig håndbagasje. Man kan ta med instrumentet i tillegg til en liten håndveske, forklarer Holmbergh Jacobsson.

Er instrumentet større enn maksimumsmålene for håndbagasje, må det fortsatt bestilles egen plass. Dette gjelder for eksempel gitar og cello.

Svart på hvitt

Stenhjem påpeker at volumet på en fiolinkasse utgjør under halvparten av volumet på tillatt håndbagasje, men at det er formen som avviker fra en vanlig koffert, bag eller sekk. Han roser Norwegian for at de nå gir informasjon om instrumenter på nettsiden sin.

– Det gjør at vi har noe konkret å vise til, dersom det blir spørsmål om dette ved innsjekking eller ombordstigning, sier Stenhjem.