Musikkhøgskolen skal utdanne pianostemmere ⋆ Kontekst
Pianostemmer: Bjørn Ola Bakke har jobbet i flere år for å realisere en pianostemmer-utdanning. Foto: Kjetil Asdal Bjørgan
Pianostemmer: Bjørn Ola Bakke har jobbet i flere år for å realisere en pianostemmer-utdanning. Foto: Kjetil Asdal Bjørgan Foto: Privat

Musikkhøgskolen skal utdanne pianostemmere

Pianostemmer Bjørn Ola Bakke jubler over at Stortinget har bevilget penger til å opprette en pianostemmer-utdanning ved Musikkhøgskolen. – Dette har vi jobbet for i mange år, sier han.

– Hvis vi klarer å utdanne to–tre kandidater i året, vil vi klare å unngå at antallet pianostemmere i Norge går drastisk ned, sier pianostemmer Bjørn Ola Bakke til Musikkultur.

Allerede høsten 2017 blir det oppstart for det nye studiet. Det er klart etter at budsjettforhandlingene på Stortinget er i havn. Musikkhøgskolen fikk bevilgningen de har søkt om.

– Dette kan vi i hovedsak takke KrF for, med representant Anders Tyvand i spissen. Vi er meget takknemlige for dette, sier Bjørn Ola Bakke ved Pianoverkstedet Holthe og Bakke.

Les også: Det haster med ny pianostemmerutdanning

Viktig utdanning

Studiesjef ved Musikkhøgskolen, Kjetil Solvik sier til Musikkultur at det er svært viktig, både for Musikkhlgskolen og for resten av norsk musikkliv, at en slik utdanning nå kommer i gang.

– Vi er alle avhengige av pianostemmere, og mangelen på kvalifiserte pianostemmere ville ganske snart blitt prekær, om vi ikke hadde kommet i gang, sier han.

Pianostemmerforeningen har i lang tid jobbet for å få på plass en slik utdanning. Solvik forteller at Musikkhøgskolen for noen år siden sa seg villig til å ta ansvaret for opprette en slik utdanning, forutsatt at det ble bevilget penger.

Stort behov

Det er i dag rundt 50 aktive pianostemmere i Norge, med en gjennomsnittsalder på 62 år.

Bjørn Ola Bakke påpeker at det derfor er et stort behov for å utdanne en ny generasjon stemmere. Situasjonen har vært bekymringsfull etter at pianostemmer-linja på Rud videregående skole i Bærum ble lagt ned, og de tre siste årene har Bakke arbeidet iherdig for å få på plass en utdanning. Han takker rektor og ansatte ved Musikkhøgskolen for at de har jobbet for å etablere studiet. Selv har han opprettet Facebook-gruppa «Norge trenger pianostemmere».

Toårig studium

Nå skal Musikkhøgskolen søke etter lærere og elever til den nye pianostemmer-utdanningen. Sannsynligvis vi studiet få en full lærerstilling som deles på to personer. Læreplanen er klar, nå skal det bygges verksted. Studiet vil være et toårig-kandidatstudium for dem med studiekompetanse fra videregående.

– Jeg håper vi kan rekruttere elever fra musikklinjene. Å starte på et studium for å bli pianostemmer vil kreve noe forkunnskap. Det vil være en fordel at søkeren for eksempel vet hva et intervall er, sier han.