Musikere mønstrer for mennesker på flukt ⋆ Kontekst
SAMLER TROPPENE: Dirigent Torodd Wigum har dratt igang støttekonsert for mennesker på flukt. Det skjer i Trondheim på lørdag.
SAMLER TROPPENE: Dirigent Torodd Wigum har dratt igang støttekonsert for mennesker på flukt. Det skjer i Trondheim på lørdag. Foto: Trine Melhus

Musikere mønstrer for mennesker på flukt

Frisører gir bort sjampo, legekontor gir bort dagslønn, musikere holder konsert og MFO gir penger. Torodd Wigum samler lørdag 150 musikere i Trondheim for å spille inn penger til mennesker på flukt.

– Som veldig mange andre er jeg blitt berørt av alle bildene og historiene om mennesker på flukt, som vi er blitt fortalt av media de siste ukene, sier dirigent Torodd Wigum.

Lørdag klokken 18 leder og dirigerer han konserten i Vår Frue kirke i Trondheim, der rundt 150 musikere deltar. Konserten er gratis, men det samles inn penger til Flyktninghjelpen, både på nettet og med bøsser.

– Jeg ble inspirert av facebook-gruppa «Refugees welcome to Norway», og historiene om dem som finner på noe for å hjelpe. Vi hører om frisører som samler inn og gir bort sjampo, om legekontorer som gir bort dagslønnen sin. Det enkleste for oss musikere er å gi en konsert, sier han.

Konserten i Trondheim er en av svært mange støttekonserter som arrangeres rundt i landet denne uken.

MFO gir penger

MFOs forbundsstyre bevilget tidligere denne uken 50.000 kroner til Norsk folkehjelps arbeid med flyktningkrisen i Syria. Norsk folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

– Vi oppfordrer samtidig alle medlemmer, kunstnerorganisasjoner og andre fagforeninger å støtte hjelpearbeidet for mennesker på flukt, sier MFOs forbundsleder Hans Ole Rian

MFO utfordrer deg til å gi her

Samme dag som forbundsstyret hadde møte, ble det kjent at Åge & Sambandet sammen med Violet Road gir 10 000 til Norsk folkehjelp.

– Jeg ble veldig inspirert av at Åge Aleksandersen og Sambandet og Violet Road donerte penger, og jeg er glad for at vi i MFO også kan bidra litt til Norsk folkehjelps arbeid, sier han.

Millioner på flukt

Konserten i Trondheim ligger an til å vare i tre timer. Blant musikerne som skal være med, er det blant annet et 60-manns stort orkester fra Trondheims musikkmiljø, operakor og enkeltartister. Utenfor kirken blir det satt opp storskjerm. Ordfører og biskop skal også være tilstede.

– Interessen fra musikere som vil være med, har vært veldig stor, sier han.

Ifølge FNs høykommisær for flyktninger har fire millioner syrere flyktet ut av Syria i løpet av de siste fore årene, mens 7,5 millioner mennesker er drevet på flukt inne i Syria. I tillegg flykter mennesker fra Afghanistan og Eritrea. Flyktninghjelpen leder blant annet arbeid for flyktninger i 20 kriseområder i verden.

En håndsrekning

Vokalist Tone Åse er en av artistene som har meldt seg til tjeneste på konserten i Trondheim.

– Jeg tror alle føler seg hjelpeløse i forhold til denne situasjonen, og er glade for å kunne bidra på de måtene man faktisk kan, sier hun.

– Om jeg tror det hjelper med en konsert? Jeg tror det er viktig hvilket klima vi har i samfunnet med å ta imot flyktninger og asylsøkere, og det å vise solidaritet. Nå er det helt tydelig at folk har våknet og viser medmenneskelighet på forskjellige måter over hele Europa. Det er selvsagt viktig for de ytterst få som klarer å komme seg helt opp hit, men jeg tror også det er viktig – både praktisk og moralsk – for de som fortsatt er i veldig krevende situasjoner som flyktninger i nærområdene at det kommer små og store håndsrekninger fra alle kanter. Det som samles inn i forbindelse med denne konserten er en sånn håndsrekning, sier Tone Åse.

VIL BIDRA: Tone Åse er en av dem som har meldt seg til å opptre gratis på støttekonsert på lørdag.
VIL BIDRA: Tone Åse er en av dem som har meldt seg til å opptre gratis på støttekonsert på lørdag. Foto: Pressefoto