Musikere ber Spotify triple utbetalingene ⋆ Kontekst
TRIPPELT OPP, TAKK: Musikere ber verdens største strømmetjeneste, Spotify - her representert ved sin Chief Product Officer Gustav Söderström - ta ansvar.
TRIPPELT OPP, TAKK: Musikere ber verdens største strømmetjeneste, Spotify – her representert ved sin Chief Product Officer Gustav Söderström – ta ansvar. Foto: Spotify

Musikere ber Spotify triple utbetalingene

I lys av koronakrisen krever musikere at Spotify blir mer solidariske, og ber om en tredobling i strømmeutbetalingene.

Det skriver The Guardian.

Det er den amerikanske artisten Evan Greer som har startet underskriftsaksjonen mot Spotify, under tittelen «Be Spotify om å slutte å utnytte musikere under Covid-19-utbruddet».

«Spotify fortsetter å utnytte musikere ved å betale så godt som ingenting for strømming, selv om det er flere og flere som nå er hjemme og hører på musikk. Dette er et øyeblikk hvor de store teknologiselskapene trenger å hjelpe til», skriver Greer.

Les også: Koronatiltak tvinger frem digital kreativitet – slik løser musikere det

Får kritikk

Artisten tar også til orde for at strømmetjenesten donerer 500 000 dollar (rundt 5 700 000 kroner) til Sweet Reliefs Covid-19-fond – en amerikansk veldedig organisasjon som hjelper musikere økonomisk.

Spotify har fått kritikk for å ikke dele mer av inntektene eller iverksette noen endringer, nå som hundretusener av musikere plutselig står uten inntekt.

Samtidig har den digitale kjøps- og strømmetjenesten Bandcamp nylig gått ut og sagt at de vil frasi seg egne inntektsandeler på alt salg i et døgn, fra midnatt 20. mars. Det vil si at musikerne selv får 100 prosent av alt som kjøpes og lastes ned.

0,04 øre per sang

Vanligvis tar Bandcamp 15 prosent av musikksalg, og ti prosent av merchandise, ifølge deres egne sider. Selskapets utspill har fått mye skryt av musikere og plateselskap, som nå vil at Spotify følger i samme fotspor.

Den svenske strømmegiganten har enda ikke avslørt hvor mye artister og band får betalt per strømmede sang. Analyser har estimert det til cirka 0,0032 dollar – det vil si cirka 0,04 øre.

Les også: «300 millioner er langt fra nok til at kulturbransjens næringer kan overleve»