MFOs nye nestleder feires med Mesteraften ⋆ Kontekst
Christine Thomassen.
Christine Thomassen. Foto: Erik Berg

MFOs nye nestleder feires med Mesteraften

Christine Thomassen avslutter karrieren ved Den Norske Opera & Ballett for å bli nestleder i MFO. Lørdag kveld feires hun i Mesteraften.

Da landsmøtet i MFO åpnet forrige uke, danset Christine Thomassen (36) Kammer-Kylián – Last Touch First på scene 2. Dagen etter ble hun klappet inn som nestleder i forbundet. Nå utgjør hun ledertrioen med Anders Hovind og Hans Ole Rian.

På lørdag danser hun sin avskjedsforestilling som solist i Nasjonalballetten – men kaller det «feiringsforestilling».

– Fra jeg ble spurt om å stille til valg i MFO, har jeg hatt dialog med ballettsjefen. Selv om jeg formelt ikke pensjoneres fra stillingen nå, så er det dette tidspunktet som blir en feiring av min karriere, forteller Thomassen.

Hun danser i Mesteraften. Etter forestillingen holder ballettsjefen tale, og det blir film med visning av høydepunkter fra karrieren hennes.

Pensjoneres om fire år

Det er fire og et halvt år til Christine Thomassen formelt pensjoneres fra Nasjonalballetten, og nestledervervet på fire år innebærer at hun i praksis avslutter dansekarrieren. Hun forteller at det har vært en svært vanskelig avgjørelse å si ja til å stille til valg.

– Dans er ikke et yrke, men et liv! Men man velger ikke når man får en sjanse i fanget. Når en dør åpnes på gløtt, kan man velge å åpne eller lukke den. Som danser er det jo ikke et spørsmål om det skal ta slutt, men når. I likhet med andre dansere har også jeg lurt på hva jeg skal bli når jeg blir stor, sier Thomassen og legger til:

– Jeg har fått gjort alt jeg kunne ha drømt om, og mer. Det som gjenstår for meg som danser er bare enda mer av det jeg elsker. Selv om jeg nylig har fått en gutt, er jeg på toppen av karrieren nå. Jeg har begynt på en sorgreaksjon, sier hun.

Tøffe måneder

Christine Thomassen fra Kristiansund har vært danser ved Den Norske Opera & Ballet i 18 år, og involvert i fagforeningsarbeid i 16 av årene.

– Jeg ble overraska, glad og smigra da jeg ble spurt om å stille til valg. Fra å være plasstillitsvalgt i Operaen er det et stort sprang opp til et verv på nasjonalt nivå. Jeg kjenner tyngden av vervet, sier hun.

Det har vært noen tøffe måneder etter at hun bestemte seg for å stille til valg.

– Prosessen har vært tøff, jeg har gått i uvisshet. De siste månedene har jeg mentalt innstilt meg på en avrunding av karrieren som danser. Det skremte meg hvordan det ville bli hvis jeg likevel ikke ble valgt. Jeg er litt skjelven ennå, sier hun.

Thomassen er klar til å brette opp ermene så snart det lar seg gjøre.

– Det første jeg må gjøre er å danne meg et bilde av kompleksiteten jeg står overfor. Min rolle nå er å være åpen og lære. Det er dessuten store ting å ta tak i! Kulturinstitusjoner rundt i verden blir nedlagt, kunstens plass i samfunnet er truet. Det er viktig for meg at kunstneres lidenskap og dedikasjon ikke blir tatt for gitt og misbrukt, men at det er forutsigbare og rettferdige arbeidsvilkår, sier hun.

Glad for ny kollega

Forbundsleder Hans Ole Rian ser fram til å få med Christine Thomassen i ledelsen.

– Jeg vet at hun har vært en svært dyktig tillitsvalgt i Operaen, med enorm arbeidskapasitet. Hun kan scenekunstfeltet og har innblikk i situasjonen til alle våre medlemsgrupper i Operaen, som er et komplisert tariffområde, sier Rian.

Nestleder Anders Hovind er innstilt på å gi henne den støtten hun trenger.

– For fire år siden var det jeg som var helt ny som nestleder. Jeg håper mine erfaringer kan være til nytte og hjelp for Christine, sier han.