MFO-LANDSMØTET: Åpnet med kunstens betydning for demokratiet ⋆ Kontekst
UTVIKLING: Landsmøtet kommer til å preges av utvikling, av fornyelse og av at vi er en organisasjon i vekst, sa MFO-leder Hans Ole Rian is oin åpningstale.
UTVIKLING: Landsmøtet kommer til å preges av utvikling, av fornyelse og av at vi er en organisasjon i vekst, sa MFO-leder Hans Ole Rian is oin åpningstale. Foto: MArte Bjerke

MFO-LANDSMØTET: Åpnet med kunstens betydning for demokratiet

MFO-LANDSMØTET: MFOs femte landsmøte er i gang. MFO-leder Hans Ole Rian benyttet åpningstalen til å fremheve kunstens demokratiske viktighet.

– For oss er det maktpåliggende å fremheve at kunst og kultur både har en egenverdi og er av vesentlig betydning for konsolideringen og utviklingen av det samfunnet vi lever i, sa MFO-leder Hans Ole Rian da han åpnet MFOs femte landsmøte i formiddag.

105 delegater fra hele landet og fra alle deler av organisasjonen befinner seg de neste tre dagene i Drammen for å diskutere og avgjøre hva som er MFOs viktigste saker de neste fire årene. Blant de største sakene finner vi spørsmålet om å bytte navn, i tillegg til politiske saker for framtida.

– Landsmøtet kommer til å preges av utvikling, av fornyelse og av at vi er en organisasjon i vekst, sa Rian.

• Les også: Forslagene til landsmøtet

Demokratisk viktig

Rian nyttet høvet til å minne landsmøtet på at kunst og kultur er et viktig samfunnsoppdrag og en forutsetning for demokrati.

– I et samfunn preget av raske endringer, migrasjon og større kompleksitet må vi kunne forholde oss til et stadig bredere ytringsmangfold, og kommunisere på tvers av kulturelle forskjeller. Vi må lære oss å se, lytte, og lese kritisk og anstrenge oss for å innta uvante synsvinkler – for å gripe det som er ukjent og annerledes. I nær relasjon til humaniora er kunsten i denne situasjonen helt nødvendig, og viktigere enn noen gang for å utdanne kompetente borgere til deltakelse i det kommunikasjonsfellesskapet som er fundamentet for et fungerende demokrati, sa Rian, og la til at nettopp i slike tider er kunst og kultur viktig som en betydelig samfunnsarena for refleksjon og meningsbygging.

Solidaritet, fellesskap, samhold

Dermed er MFO en viktig aktør for demokratiet og samfunnet, sa Rian.

– Prosjektet «MFO» – eller hva nå vi kommer til å hete fremover – er et fellesskap tuftet på idéene om solidaritet, fellesskap og samhold. Det er også et samfunnsprosjekt og et solidaritetsprosjekt, sa Rian.

MFOs landsmøte 2018

• I Drammen, 24. – 26. oktober.

• 105 delegater fra hele landet.

• Landsmøtet er MFOs øverste organ. Avholdes hvert fjerde år. Her avgjøres hva organisasjonen skal jobbe med de neste fire åra.