MFO arbeider for å sikre musikerjobber i Kulturtanken ⋆ Kontekst
Slett arbeid: Det overrasker oss at departementet har gjort en så dårlig jobb, sier nestleder i MFO, Anders Hovind.
Slett arbeid: Det overrasker oss at departementet har gjort en så dårlig jobb, sier nestleder i MFO, Anders Hovind. Foto: asamaria.com

MFO arbeider for å sikre musikerjobber i Kulturtanken

– Vi burde ha vært tettere på prosessen, innrømmer nestleder i MFO, Anders Hovind, når han nå ser konsekvensene av Kulturtanken.

Da ideen om en omorganisering av Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken (DKS) ble lansert i 2015, trakk ledelsen i MFO et lettelsens sukk. I dag er det heller oppgitte sukk som kommer fra kontorene i Møllergata i Oslo.

Les også: Rikskonsertene overtar Skolesekken

– Da tidligere kulturminister Thorhild Widvey lanserte ideen om å samle alt i ett statlig direktorat, og ta Rikskonsertene inn der, tenkte vi umiddelbart at det var en klok tanke. Det beste fra begge verdener, Rikskonsertene og DKS, skulle inn i Kulturtanken. Pengene fra Rikskonsertene skulle følge med og ingen tenkte på at det skulle bli færre jobber for musikerne, sier Anders Hovind.

Les også: Er det plass til Plopp i framtidas skolesekk?

– Vi var veldig frustrerte

På dette tidspunktet hadde Kunstnernettverket slitt lenge med å få til en tariffavtale med fylkeskommunene for hele DKS-feltet.

– Vi var veldig frustrerte over at vi ikke hadde kommet noen vei, forteller Hovind, og påpeker at den opprinnelige tanken bak Kulturtanken var at den skulle løse flere utfordringer.

Blant annet skulle utøverne nå få én forhandlingspart i lønns- og honorarspørsmål. Det har i ettertid vist seg at Kulturtanken ikke kan forhandle lønn og honorar på vegne av fylker og kommuner.

– Dette var atskillig mer komplisert enn man trodde, og det burde vi ha problematisert på et tidligere tidspunkt. På den annen side var det MFO som først påpekte dette problemet både overfor Kulturdepartementet og Kulturtanken. Det var også vi som starta prosessen med å få arbeidsgiverorganisasjonen KS på banen, for å få dem til å ta på seg forhandleransvaret for fylker og kommuner, sier Hovind.

Overraska over slett arbeid fra departementet

Han er overraska over at Kulturdepartementet har gjort det han karakteriserer som «en så dårlig jobb» i forkant av opprettelsen av Kulturtanken.

– At de i det hele tatt kunne tro at etaten kunne ha en rolle i å forhandle, og at de brukte så lang tid på å komme fram til at de ikke kunne det. Nå må vi fokusere på å få til en tariffavtale og sikre jobbene for medlemmene våre, sier Hovind.

Les også: Statssekretær er ikke bekymra for musikken i Skolesekken

Tariff og honorar: Det er bevegelse

Det er dialog mellom arbeidsgiverorganisasjonen KS og arbeidstakerorganisasjonen LO Kommune om Kulturtanken.

– LO Kommune er klare, og gir nå KS tid til å samordne seg. Jeg tror alle parter er enige om at dagens situasjon er uholdbar, sier Hovind.

Han understreker at både Kulturdepartementet og Kulturtanken gjennom sitt tildelingsbrev er krystallklare på at fylkeskommunene og direktekommunene må følge bransjestandard.

– Det er også enighet om at bransjestandard enten betyr MFO/NODAs tariffavtale med Rikskonsertene, eller den såkalte Akershus-avtalen. I begge tilfeller er lønnssatsene justert opp til 2017-nivå. Kulturtanken har også sagt at hvis noen avviker fra disse avtalene, skal dette rapporteres til dem, sier Hovind.

Les også: Kulturtanken svarer om framtida