Melodiske vekkerklokker kan minske morgentrøtthet ⋆ Kontekst
ALARMSTUDIE: Forskerne kom fram til at sterke, brå, alarmtoner er forbundet med høyere nivå av morgentrøtthet. Å våkne til en melodi, derimot, ser ut til å forbedre våkenheten på morgenen.
ALARMSTUDIE: Forskerne kom fram til at sterke, brå, alarmtoner er forbundet med høyere nivå av morgentrøtthet. Å våkne til en melodi, derimot, ser ut til å forbedre våkenheten på morgenen. Foto: iStock/illustrasjonsbilde

Melodiske vekkerklokker kan minske morgentrøtthet

Lyden som vekker deg kan ha mye å si for tilstand og våkenhet utover morgenen, viser ny forskning.

Ny viten:

Trenger du en ekstra dytt for å komme deg opp av korona-dvalen?

Da er det bedre å bruke vekkerklokke med musikk enn pipelyder. I hvert fall om man skal tro fersk forskning, publisert i vitenskapsjournalen PLoS ONE. Hvilken alarmlyd du velger kan nemlig påvirke hvor våken du føler deg i morgentimene.

Det er forskere ved RMIT University i Melbourne, Australia, som har kommet fram til denne konklusjonen.

– Ikke forventet

Selv om pipelyden er effektiv, er den ikke nødvendigvis best: nettopp fordi den vekker oss så brått, er den ikke optimal.

– Man vil anta at en brå «pip pip pip»-alarm skjerper våkenheten, men informasjonen som vi samlet inn, kom frem til at de melodiske alarmene kanskje er nøkkelen. Dette var ikke forventet, sier hovedforfatter av studien, Stuart McFarlane, på RMITs egne nettsider.

Studien viste altså at sterke, brå, alarmtoner var forbundet med høyere nivå av morgentrøtthet. Å bruke en melodi som alarmtone, derimot, så ut til å forbedre våkenheten.

Medforfatter Adrian Dryer tror at en skarp pipe-alarm kan forstyrre og forvirre hjerneaktiviteten under en oppvåkning.

– En mer melodisk lyd som Beach Boys’ «Good Vibrations» eller The Cure sin «Close to Me» kan hjelpe oss med overgangen fra søvn til våkenhet på en mer effektiv måte, sier Dryer til RMIT.

Les også: Musikk vekker 13 grunnfølelser i oss

– Et stort problem

Ifølge McFarlane er en dyp morgentrøtthet – kalt sleep inertia på engelsk – et stort problem i enkelte yrker.

– Hvis du ikke våkner ordentlig, kan det gå utover jobbprestasjonen din i opptil fire timer, noe som har blitt forbundet med store ulykker, forteller han.

Funnene kan ha spesielt mye å si for dem som må våkne og prestere kjapt, som ambulansesjåfører, brannmenn og turnusarbeidere.

McFarlane understreker at det trengs mer forskning for å finne ut nøyaktig hvilke melodi- og rytmekombinasjoner som fungerer best. Likevel ser det altså ut til at hvilken alarm du velger kan ha mye å si utover morgenen.

Les hele studien her.

Les også: Er musikk et universelt språk? Ja, mener forskere