Mamma Mia! er kåret til årets musikal. Se alle vinnerne her ⋆ Kontekst
En kjærlighetsscene fra Mamma Mia-musikalen
Mamma Mia vant Årets musikal under Musikkteaterprisen. Foto:Scenekvelder
Nyheter

Mamma Mia! er kåret til årets musikal. Se alle vinnerne her

Årets Musikkteaterpriser er delt ut. 

Musikkteaterprisen for scenekunståret 2021 ble delt ut på Chat Noir i Oslo mandag kveld.

«Pandemien har tvunget produksjonene til å tenke nytt både i form og formidling, og man har sett musikaler i større eller mindre format nå sitt publikum både fysisk og digitalt», skriver Musikkteaterforum (MTF) – som arrangerer prisutdelingen – i en pressemelding.

Siren Jørgensen, Mathias Luppichini og Sigurd Marthinussen var kveldens konferansierer, og det ble delt ut fire priser.

Mamma Mia! er årets musikal

Prisen for Årets Musikal gikk til musikalen Mamma Mia! på Folketeateret. Juryen trakk frem den kollektive energien og profesjonaliteten hos både orkester og aktørene på scenen som selve grunnlaget for at Folketeateret, og produsent Scenekvelder, leverer på internasjonalt nivå.

Dette sa juryen om Mamma Mia!:

Ingen kan beskylde Mamma Mia! for å være en fornyelse. Denne musikalen har vært den samme i over 20 år, og Scenekvelder har ikke gjort noe for å endre på suksessformelen. Men jommen så den svinger! På Folketeatret er Mamma Mia! en skikkelig konsertopplevelse, som strutter av energi fra første takt til siste scene. Orkesteret låter helstøpt og solid, og overbeviser med sin profesjonalitet. Det groover, det er tight, og soundet er stilmessig korrekt. Ensemblet består av vokalt sterke musikalartister fra øverste hylle. De puster liv og friskhet inn i materialet, for eksempel i den effektive koreografien som får taket til å løfte seg i nummer som «Voulez vous» eller svømmenummeret i «Lay all your love on me». Gode skuespillere som Ingar Helge Gimle, Siren Jørgensen og Siw Anita Andersen får selskap av Super Trouper Karoline Krüger og en yndig og sterk Ulrikke Brandstorp. Folketeatret leverer på internasjonalt nivå.

Årets musikalartist og Åpen kategori

Ensemblet i musikalen Ingvar!- En møbelsaga stakk i år av med prisen for Årets Musikalartist. Ensemblet på åtte har laget en helaftens musikal med nesten bare fysikalitet, musikalitet, godt samspill og samklang, og klarer ifølge juryen å bygge hverandre opp som likeverdige på scenen slik at det er umulig å ikke nominere dem samlet. Ensemblet består av: Sindre Postholm, Ingvild Holthe Bygdnes, Gunnar Eiriksson, Henriette Faye-Schjøll, Anette Amelia Larsen og Kim Helge Strømmen, samt bandet ved Simon Revholt og Bibi Nerheim. 

Musikkteaterprisens Åpen Kategori ble i år tildelt scenograf Gjermund Andresen for hans scenografi til En julenattsdrøm ved Nationaltheatret, og Kristina frå Duvemåla ved Bømlo Teater. Juryen berømmer Andresen for hans evne til å ta makten over scenerommet, at scenografi er en essensiell medspiller i enhver forestilling, og at den noen ganger forteller oss hele historien. 

Ærespris til Trond Teigen

Årets Ærespris gikk til scenekunstner og musikalartist Trond Teigen. Teigen ble hyllet for sitt nærmere 30 år lange kunstnerskap innen norsk musikkteater, for sin allsidighet som kunstner, sin eksepsjonelle evne til lagarbeid, sin raushet, og for å være en stor del av norsk musikkteaters ryggrad.

Dette sa juryen om ærespris-vinneren:

Kvelden i dag har vært en hyllest til musikkteater som lagarbeid. Til ensemblet som musikkteaterets ryggrad. Til de som kommer først, og går sist. Til de som lever og ånder musikkteater. År etter år. Forestilling etter forestilling. Som mottageren av årets ærespris har gjort, og fortsatt gjør, til begeistring og berøring for både publikum og for med- og motspillere.

Årets prisvinner har stått lengst frem på scenen og skint i store og krevende hovedroller. Både nasjonalt og internasjonalt. Vinneren har stått ved siden av, klar til å hoppe inn om andre store roller skulle falle fra. Vinneren har stått sammen, skulder ved skulder, med sine kolleger i krevende korpartier og utallige klesskift. Og vinneren har stått bak, delt med og støttet nye generasjoner av musikkteaterkunstnere, som kan og vil litt mer fordi de har lært av den beste. Kolleger snakker om raushet, kunnskap og ro, og vitner om omsorgsfulle tekstmeldinger: Min venn, jeg har tenkt på deg. Hvordan gikk auditionen? Min venn, hvordan går det, en kaffe snart?

Portrett av Trond Teigen
Ærespris-vinner Trond Teigen Foto:MTF/Creo

Prisvinneren har gjennom en lang karriere vist hvordan å mestre – med glans – allsidigheten et liv i musikkteaterets tjeneste krever: Les Misérables, Parade, My Fair Lady, West Side Story, Frendelaus, Tollskillingsoperaen, Which Witch, Phantom of the Opera, Hello Dolly, Skjønnheten og Udyret. Mamma Mia, Sofies Verden, Sweeny Todd, Rocky Horror Show, Charlie og Sjokoladefabrikken. Listen over spilte forestillinger er endeløs. Prisvinneren har og bygget seg opp en karriere innen film og tv-serier, reklame og lydbok, gitt ut plater og produserer sine egne forestillinger. For å ikke snakke om at prisvinnerens stemme er blitt en integrert del av enhver norsk barnefamilie. Ja, for det blir vel ikke mer legendarisk enn å være lyden av både Pokémon og Aladdin? «Du er soundtracket til barndommen min» sier ungene han møter på skolekonsertturné. Noe som gjør prisvinnerens dubbekurs ekstremt populære. Ikke bare må de settes opp årlig, det ryktes om våkenetter og soveposekø for å rekke påmeldingsfristen.

Fra studier i kristendom og fysioterapi, til et langt liv i scenekunsten: på vegne av Musikkteaterforum i Creo er det en glede å dele ut Årets Ærespris til en utøver som virkelig kan sies å være en stor del av norsk musikkteaters ryggrad.

Vi gratulerer alle vinnere!

MTF er tilsluttet Creo – forbundet for kunst og kultur.