– Må vurdere om MFO skal bli i LO ⋆ Kontekst
Skuffa og forbanna: MFOs nestledere Christine Thomassen og Anders Hovind er provosert etter at Renée Rasmussen ble skjøvet ut av LO-ledelsen.
Skuffa og forbanna: MFOs nestledere Christine Thomassen og Anders Hovind er provosert etter at Renée Rasmussen ble skjøvet ut av LO-ledelsen. Foto: Mona Askerød

– Må vurdere om MFO skal bli i LO

Skuffa og provoserte MFO-delegater på LO-kongressen etter at Renée Rasmussen røk ut av LO-ledelsen.

MFO forbanna etter LO-valget

Siden LO-kongressen startet mandag har det vært kamp om plassene i LO-ledelsen. Da valgkomiteen la fram sin innstilling torsdag ettermiddag, var den uten tidligere MFO-leder Renée Rasmussen. MFOs nestledere er skuffet, provosert og forbanna. På vegne av Rasmussen, på vegne av alle de små forbundene i LO som ikke får noen stemme i ledelsen, og på vegne av LO som organisasjon.

– LO snakker varmt om å få inn nye medlemsgrupper, men følger ikke opp i praksis, sier MFOs nestleder Christine Thomassen.

Les også: Jeg er ikke bitter, men jeg er trist, sier Renée

En av hovedsakene for MFO i kongressen har vært å få LO med på å jobbe for bedre rettigheter for selvstendig næringsdrivende, et felt som Rasmussen har drevet i LO sentralt i de fire årene hun har vært i ledelsen. Når hun røk ut, frykter Thomassen at arbeidet har vært forgjeves. Hun sitter selv i samarbeidsorganet LO Selvstendig, og sier at hun kjenner på følelsen av motstand i de større forbundene mot å jobbe for selvstendige.

– Det ville vært fremtidsretta å ha Renée i ledelsen, for det trengs noen som kan dra det seige arbeidet, og som kjenner saksfeltet. Det er så mye å ta tak i når det gjelder selvstendige, og hvem skal gjøre det, om ikke LO, sier Thomassen.

Et slag mot de små

At Rasmussen røk ut av LO-ledelsen oppfattes også som et slag imot de små forbundene i organisasjonen, ettersom det var åpenlyst at et valgsamarbeid mellom to av de største forbundene – Fagforbundet og Fellesforbundet – var hovedgrunnen til at Rasmussen måtte ut. Også fra talerstolen under valget ble det gitt uttrykk for dette – fra flere andre småforbund. Leder Rita Bråten i Fengsels- og friomsorgsforbundet sa fra talerstolen at det kunne «tynnes i rekkene» i LO hvis forbundet ikke er opptatt av også små medlemsgrupper.

MFOs Anders Hovind var den som uttrykte det sterkest:

– Det er forskjell på demokrati og flertallsdiktatur, tordnet han over salen. Nå sier han at MFO må vurdere om LO er riktig organisasjon å knytte seg til.

– Jeg mener nå at vi ikke kan la være å se på andre muligheter, sier han. Han skynder seg å legge til at det er MFO-medlemmene som skal bestemme hvor MFO skal høre hjemme. Men:

– Vi kan ikke gi opp vårt mål om å samle alle kunstnerorganisasjonene under én paraply. Men det er ikke sikkert den paraplyen er LO, sier han.

– Når de store er seg selv nærmest, må også vi vurdere what’s in it for us, legger Thomassen til.

Hovind skyver ballen rett over til den nye LO-ledelsen, og sier at Fagforbundet og Fellesforbundet nå har tatt på seg et stort ansvar.

– Det handler både om å sørge for at arbeidet med LO Selvstendig og LO Kultur blir videreført, og samtidig sørge for at også de små forbundene blir hørt, sier han.

Les også: Hans-Christian Gabrielsen vil være hele LOs leder