Må betale for plagiat ⋆ Kontekst
KOMPONISTEN: Webjørn Sæther (i midten).  Her sammen med Webjørn Sæther Trio. T.v. David Gald, t.h. Asbjørn Lerheim.
KOMPONISTEN: Webjørn Sæther (i midten). Her sammen med Webjørn Sæther Trio. T.v. David Gald, t.h. Asbjørn Lerheim. Foto: Privat

Må betale for plagiat

Netcom må betale for plagiat etter forlik med MFO og komponist Webjørn Sæther.

En av Netcoms seineste TV-reklamer er en parodi på NRKs TV-serie «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Voiceoveren minner mistenkelig om programleder Oddgeir Bruasets stemme og musikken er nesten identisk med vignetten til programmet.

– Jeg satt og så på TV da jeg plutselig fikk høre min egen musikk i en reklame, forteller komponisten bak vignetten, Webjørn Sæther.

Etter litt betenkningstid og irritasjon tok han kontakt med MFO. Nå har han med deres hjelp inngått et forlik, som innebærer at han får betalt for bruken av musikken.

– Forliket går ut på at Netcom fortsatt kan bruke musikken i reklamen, men nå blir Sæther kompensert for det. Jeg kan ikke si noe om størrelsen på beløpet, det har partene blitt enige om å holde konfidensielt, forteller MFOs advokat, Lars Christian Fjeldstad.

– Har dere mange slike saker i MFO?

– Det er heldigvis ikke så mange. Stort sett er reklamebransjen flinke til å innhente nødvendige tillatelser før bruk, men det gjaldt altså ikke her, sier Fjeldstad.

Webjørn Sæther er veldig fornøyd med utfallet av saken.

– MFO og Lars Christian har gjort en kjempefin jobb. De har vært til veldig stor hjelp. Jeg har virkelig ikke peiling på disse tingene, og kunne aldri gjort dette på egenhånd, sier Sæther, som for tiden holder på med en mastereksamen i komposisjon ved Griegakademiet.