Lyden av et stumt piano ⋆ Kontekst
Trond Hellstrøm.
Trond Hellstrøm. Foto: Even Finsrud

Lyden av et stumt piano

Flytt en pedal eller trykk på en knapp, og det akustiske pianoet ditt er digitalt og helt stille. Bare du hører hva du spiller, og du kan øve i fred.

Mange har behov for å ha et digitalt piano, men vil beholde det akustiske og har ikke plass til flere. Silent piano-teknologien lar deg bruke det akustiske pianoet også digitalt, uten å gå glipp av pianofølelsen. Men hva er silent-teknologi, og hvordan fungerer den? Og hva er vitsen?

Kort fortalt er silent-teknologi en måte å la deg spille på pianoet uten at det lager lyd i rommet. Hammerne treffer ikke strengene. I stedet er det teknologi som fanger opp alle bevegelser i tangentene eller hammerne og oversetter dem til digital lyd, som du kan høre i hodetelefoner.

– Man hører altså ikke sitt eget piano når silent-teknologien benyttes. Det du hører er de digitale lydene som systemet ditt er levert med. Et silent-system vil aldri kunne erstatte et akustisk piano, men kan være med på å forlenge pianogleden for mange, siden man kan øve i fred, sier Trond Hellstrøm ved Hellstrøm Flygel & Piano.

Han forteller også at systemene i de seinere åra har fått muligheten til å koble til MIDI, og at de også har USB-tilkobling, som gjør at pianoet kan benytte seg av alle muligheter den digitale verdenen gir.

Blandingsteknologi

Det aller nyeste på markedet er blandingsteknologi. Foreløpig er det kun Yamaha som har denne i sortimentet, under navnet Transacoustic. Med et silent piano må du velge mellom å spille akustisk med full pianolyd i rommet eller digitalt med lyd kun i hodetelefoner. For å få digitallyden ut må du koble til høyttalere. Blandingsteknologien gjør pianoet til sin egen høyttaler, også i digitalt modus. Det gir mulighet for volumkontroll både ut i rommet og i hodetelefonene. Her kan du også blande digitale og akustiske lyder samtidig, for eksempel ved å legge strykerlyd på lyden av det akustiske pianoet.

Enkelt hånd- eller fotgrep

Salget av silent-systemer har økt jevnt og trutt, særlig de siste fem årene.

– Hele 40 prosent av alle privatkunder hos oss kjøper Silent-systemer, sier innehaver i Pianoverkstedet Holthe og Bakke AS, Sven Erik Holthe.

Enkelt sagt er de fleste systemer lagt opp slik at man ved et enkelt håndgrep eller en fotpedal kan koble hammerne fra pianostrengene og over på et digitalt system.

Mange nye pianoer har teknologien allerede innebygd, men det går også an å montere silent-systemer på det pianoet du allerede har. Kanskje. Noen systemer kan monteres på flere pianomerker, noen kan monteres kun på pianoer av ett merke, og generelt bør pianoene være relativt nye for at det skal gå an. Det er også noen praktiske utfordringer.

– Instrumentet må ut av hjemmet og på verksted for montering og kostnadene ligger på omlag 15 000 kroner, avhengig av systemet du velger. Hvis du er glad i pianoet ditt, er det absolutt verdt innsatsen, sier Holthe.

For hvem?

Både Hellstrøm og Holthe forteller at det er mange grupper av kunder som ønsker seg denne typen teknologi. De forskjellige gruppene har hvert sitt fokus. Der de profesjonelle oftere er opptatt av mulighetene som ligger i å kunne bruke MIDI og USB på pianoet, er amatørene mest opptatt av å ikke bli hørt.

– Pensjonister som flytter fra hus til leilighet opplever ofte til sitt sjokk at det ikke lenger er mulig å spille utover kvelden på grunn av naboer, sier Hellstrøm.

Mange unge pianoelever må spille på keyboard, enten fordi foreldrene vil spare penger, eller for å ikke forstyrre.

– Et silent-system vil gi elevene en mulighet til å øve i ro og mak og samtidig gi dem følelsen av en mekanikk, sier Hellstrøm.

Flere systemer

Det finnes flere systemer som kan monteres på pianoet for å gjøre det stille. De fleste er spesialbygd for ett bestemt pianomerke, og noen kan brukes på alle (eller de fleste) merker. Vi gir deg noen eksempler. For detaljer, kontakt forhandlerne.

• Bechsteins

eget system

kan ettermonteres i de fleste Bechstein-pianoer av nyere dato, og kan kun brukes på Bechstein.

• Amerikanske

Pianodisc

er i prinsippet universelt. Men hvis pianoets totale høyde er lavere enn 110 cm, kan det være vanskelig å montere.

• Yamaha

har en rekke

silent/hybrid piano-modeller

. Disse leveres kun på fabrikantens egne pianoer, og kan ikke ettermonteres.

• Korg

lager også et eget silent-system, som i prinsippet er kompatibelt med de fleste pianoer.

• Kawai har

et system

som kun leveres i Kawais modeller.

Bösendorfers system

leveres kun i enkelte modeller. Det unike med dette systemet er at det kan kommunisere med andre via internett. Systemet er kostbart og monteres kun ved forhåndsbestilling.

• Kuriosa: Moog Piano Bar er

en «planke» som kan legges over

hvilket som helst klaviatur og digitaliserer det du spiller. Må brukes med en såkalt stopplist som kan ettermonteres i hvilket som helst piano for å bli et silent-system.