Låta som får roen til å senke seg ⋆ Kontekst
Travel desember: Det er høytid på jobbmarkedet for sopranen Berit Norbakken Solset.
Travel desember: Det er høytid på jobbmarkedet for sopranen Berit Norbakken Solset. Foto: Marte Bjerke

Låta som får roen til å senke seg

MIN JULELÅT: I adventspynteeska til sanger Berit Norbakken Solset ligger en plate: Holiday Songs and Lullabies av Shawn Colvin.

Vi har bedt et knippe musikere anbefale musikk i førjulstida. Dagens lydspor er signert sopran Berit Norbakken Solset.

Adventstid er jobbhøytid for Berit. Mens barna har juleavslutning hjemme i Tromsø, står hun på scenen og synger Händels Messias, i ikke mindre enn tre ulike versjoner: Én med Det Norske Blåseensemble i Østfold, én med Ålborg symfoniorkester i Danmark og én med Real Filharmonia de Galicia i Spania. Men for Berit er det ikke bare Händels majestetiske verk som slår an tonen i advent. Det gjør også plata Holiday Songs and Lullabies med Shawn Colvin, og i særdeleshet låta In the bleak mid-winter. (Hør den nederst i saken.)

– Plata ligger i adventspynteeska, og den må på når vi pynter til advent. Det er noe med hele uttrykket til Shawn Colvin som får roen til å senke seg, og adventstida – ventetida – kan begynne, sier Berit, som er ganske streng på dette med adventsmusikk kontra julemusikk.

– Man må vente til advent med å spille adventsmusikk, og til jul med julemusikk. Der er jeg ganske streng. Det finnes egentlig altfor få adventsplater, synes Berit.

– Men sånn jobbmessig er du ikke like streng på den grensa der?

– He he, nei. Det hadde ikke gått.

Berit er en av mange musikere som har høysesong i desember. I år er hun nesten ikke hjemme, før hun lander i Tromsø på lille julaften. I tillegg til Messias, står blant annet et prosjekt med Barokkanerne på timeplanen. De spiller inn plate med barokk julemusikk, som kommer til neste år. Men før den tid, litt ro i sjela:

Shawn Colvin – In the bleak mid-winter