Lager ny kammermusikkfest i Sandefjord ⋆ Kontekst
Flytter til Sandefjord: Henning Kraggerud og Lars Anders Tomter ledet Kammermusikkfesten i Risør i mange år. Nå blir det festival med dem i Sandefjord i stedet.
Flytter til Sandefjord: Henning Kraggerud og Lars Anders Tomter ledet Kammermusikkfesten i Risør i mange år. Nå blir det festival med dem i Sandefjord i stedet. Foto: Liv Øvland

Lager ny kammermusikkfest i Sandefjord

Lars Anders Tomter har etablert en ny kammermusikkfestival i Sandefjord. Den nye festivalen «Fjord Classics» foregår samtidig som kammermusikkfesten i Risør.

Etter 26 festivaler i Risør i samarbeid med både Leif Ove Andsnes og Henning Kraggerud, er bratsjist Lars Anders Tomter i gang med å lage en ny tilsvarende festival i Sandefjord med Kathryn Stott. Fjord Classics er tatt under vingene til Vestfold-festspillene og foregår akkurat samme tid som Risør kammermusikkfest, i månedsskiftet juni-juli 2017.

– Vi har gleden av å presentere en usedvanlig spennende miks av internasjonale musikere.De representerer alle det absolutte toppsjiktet i dagens klassiske musikkverden, sier Tomter.

Rundt 16 av utøverne som skal delta i den nye festivalen, var booket av Tomter til Kammermusikkfesten i Risør for 2017, da festivalen der først ble avlyst. Nå deltar de i stedet på Sandefjord-arenaen.

– Musikerne er alle gode kollegaer og venner, og det er veldig hyggelig å kunne tilby dem et alternativt oppdrag, sier Tomter.

Les også: Festivaler året rundt

Fikk fyken

I fjor ble det kjent at styret i Risør Kammermusikkfest valgte å avslutte samarbeidet med Lars Anders Tomter. Den kunstneriske lederen fikk fyken, festivalen ble avlyst. Noen uker senere ble avlysingen avlyst, Eirik Raude tiltrådte som festivalsjef og Enrico Pace som gjesteleder. I mellomtiden jobbet Tomter selv med å få etablert en festival et annet sted.

– Jeg hadde musikere, og pianist og kammermusiker Kathryn Stott hadde takket ja til å være kunstnerisk leder sammen med meg. Det var bare å finne et egnet sted, sier han til Musikkultur.

Sandefjord blir hovedarena med Sandefjord kirke og Sandar kirke som konsertlokaler.

– Begge er innarbeidede konsertsteder, med alt man kan ønske seg av en konsertsal: strålende akustikk og innbydende atmosfære, god plass for musikere å utfolde seg på, for publikum å høre og se. Vakre rom med sin egen fortelling allerede før musikken har startet, sier han.

Flytter festival: – Dette blir noe fantastisk nytt, sier Lars Anders Tomter om den nye festivalen i Sandefjord.
Flytter festival: – Dette blir noe fantastisk nytt, sier Lars Anders Tomter om den nye festivalen i Sandefjord. Foto: LInda Schade

Fra Pøbel til Livets dans

Opprinnelig var «Pøbel» tenkt som tema i Risør, men Tomter mener det ikke er så passende i år. I stedet blir temaet «Livets dans», som skal gi assosiasjoner til Edvard Munchs bilde.

Både Leif Ove Andsnes og Henning Kraggerud, som tidligere har ledet Risør-festivalen med Tomter, kommer til Sandefjord.

– Det blir et musikalsk gjestebud med kollegaer vi verdsetter høyt, sier Tomter.

– Oppleves det som provokasjon at du flytter festivalen din?

– Det er jo respektløst mot musikere å avlyse en festival de er booket til. Og siden avtalene var knyttet til meg, ville jeg prøve å få til noe annet. Festivalen jeg har vært kunstnerisk leder for i Risør har hatt et sterkt personlig aspekt. Det er sine venner man inviterer og musiserer med, og slik blir det også i Sandefjord, sier Tomter.

Fornøyd: Direktør for Vestfoldfestspillene, Truls Sanaker, er begeistret over det nye samarbeidet med Lars Anders Tomter og Kathryn Stott.
Fornøyd: Direktør for Vestfoldfestspillene, Truls Sanaker, er begeistret over det nye samarbeidet med Lars Anders Tomter og Kathryn Stott. Foto: Rune Eriksen

Vestfoldfestspillene

Direktør for vestfoldfestspillene, Truls Sanaker, er begeistret over det nye samarbeidet med Lars Anders Tomter og Kathryn Stott med festivalen Fjord Classics.

– Dette blir en festival i festivalen! De gis kunstnerisk frihet og Vestfoldfestspillene tilbyr økonomi og logistikk, sier han.

Les også: Eirik Raude ny festivalsjef

Han er tidligere sjef i Marinemusikken og tiltrådte som direktør for Vestfoldfestspillene i desember.

– Da jeg tiltrådte, sa jeg at jeg ønsker å heve kvalitetene på alt festspillene presenterer. Jeg er stolt av at vi kan presentere utøvere i verdensklasse. I tillegg klarer vi å inkorporere Marinemusikken, som skal spille side om side med blåsere fra Berlin-filharmonien, og vi får ensemblet Allegria med på stryk, sier Sanaker.

– Er det problematisk at Vestfoldfestspillene overtar «Risør-musikere»?

– Nei, nei, nei. Risør sa de ikke skulle ha festival i 2017 og at de ikke ønsket Lars Anders Tomters tjenester. At de i ettertid finner ut at de skal ha festival likevel er en annen sak, sier Sanaker.

– Så du er ikke redd for et samarbeid med Lars Anders Tomter som kunstnerisk leder?

– Overhodet ikke! Som tidligere sjef for Marinemusikken har jeg samarbeidet med mange forskjellige folk, og jeg har lært at de beste samarbeidene er der hvor folk får frihet på områdene de er best på. Tomter og Stott får den friheten de trenger for å legge et best mulig program, sier Sanaker.

Risør kammermusikkfest ønsker ikke at det skal feste seg et inntrykk av at de har brutt noen kontrakter.

– Vi har ikke brutt noen musikeravtaler. Tidligere kunstnerisk leder, Lars Anders Tomter la frem en liste for styret over musikere som hadde gitt ham muntlig tilsagn om å være med på Risør kammermusikkfest i 2017. Den skriftlige kontraktsinngåelsen var ikke foretatt av administrasjonen. På dette tidspunktet, i august, hadde ikke administrasjonen vært inne i arbeidet med artistene, det var alt for tidlig for det, sier styreleder Ragnhild Plesner.

Da festivalen ble avlyst og så gjenoppstod i oktober, fikk den nye kunstneriske ledelsen frie tøyler til å finne nye festivalmusikere.

– Ingen av artistene som hadde muntlig avtale med Tomter ble kontaktet. Vi ønsket å starte med blanke ark, sier Plesner.