Kunstnernettverket starter kampanje for å få endret kompensasjonsordningen ⋆ Kontekst
Foto: Skjermdunp

Kunstnernettverket starter kampanje for å få endret kompensasjonsordningen

Kampen fortsetter for å få treårig kompensasjonsgrunnlag for selvstendig næringsdrivende. Nå hiver Kunstnernettverket seg på med egen kampanje.

– Vi må jo gjøre noe. Hovedpoenget er å nå ut til flere felt enn bare Kulturdepartementet, sier Marianne Kleven til Musikkultur.

Hun er forbundsleder i Norske Filmregissører, og sitter i arbeidsutvalget i Kunstnernettverket.

– Dette er stort og komplisert: både Kulturdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, Finansdepartementet og stortingskomiteene er med i bildet. Hvordan når man gjennom? Vi må bruke det distribusjonsnettet som er unikt for oss –og det er jo kunstnerne og kulturarbeiderne.

Vil fylle postmottaket

Kunstnernettverket er en samling av 19 landsomfattende kunstnerorganisasjoner, og teller nærmere 30 000 medlemmer. Nå vil de få gjennom en endring i den mye omtalte kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

Den digitale kampanjen går ut på at organisasjonsmedlemmene sender ut flest mulig e-poster med krav om treårig kompensasjonsgrunnlag, og dermed fyller postmottaket til Kulturdepartementet, Finansdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, finanskomiteen, kulturkomiteen og sosialkomiteen.

– Har dolket kunstnerne i ryggen

Opprinnelig var beskjeden at kompensasjonen skulle utregnes fra de siste tre årenes inntekter. Dette ble endret 24. april. Per nå regnes den ut kun fra inntekten i 2019.

– Hva konkret vil dere oppnå?

– At NAV legger til grunn tre år som kompensasjonsgrunnlag. Ikke bare fjoråret. De endret jo dette 24. april, som gikk litt under radaren. Stortinget støttet dette, og det betyr at alle partiene har dolket kunstnerne i ryggen.

– Er det bedre å vente til høsten før man får utbetalt kompensasjon, som er argumentet til Arbeids- og sosialdepartementet om man skal regne med tre år?

– De kunne jo spurt de det gjelder, da. Vi er ikke blitt spurt. Nå blir dette veldig lottoaktig. Det er topp for dem som har vært heldige og hatt god inntekt i 2019, men ikke for dem som rammes motsatt vei, og kanskje skulle fakturere fjorårets arbeid i 2020.

– Virker ubegripelig å forstå

Arbeids- og sosialdepartementet klarer ikke sette seg inn i at noen velger å være selvstendig næringsdrivende, selv om man har dårlig årsinntekt, mener Kleven, og utdyper:

– Hvem vil drive for seg selv, om økonomien går dårlig? Dette virker ubegripelig for folk å forstå. Det er kun kunst- og kulturarbeidere som er villige til å fortsette med noe sånt, fordi de brenner for virksomheten sin, sier Kleven.

– Må flekse muskler

Lovforslaget skal etter det Musikkultur forstår opp til høring på Stortinget 19. mai.

Hans Ole Rian, leder i Creo, tror det er muligheter for at kunstnerorganisasjonene kan få gjennomslag for saken sin.

– Kulturdepartementet er klar over problemet, og kunne gjerne tenkt seg en annen løsning enn sånn ting fungerer nå. Men det er Arbeids- og sosialdepartementet som eier denne ordningen, så det er de som bestemmer. Kulturdepartementet må flekse litt muskler, sier Rian.