Kunstnerisk leder i Det norske solistkor søker ikke forlengelse av åremålet ⋆ Kontekst
Notis

Kunstnerisk leder i Det norske solistkor søker ikke forlengelse av åremålet

Kunstnerisk leder Grete Pedersen søker ikke forlengelse når åremålet utløper i juni 2025.

Pedersen overtok i 1990 for Knut Nystedt som hadde vært dirigent siden 1950. Solistkoret har til nå dermed kun hatt to kunstneriske ledere.

– At Solistkoret og jeg har arbeidet sammen over så lang tid har gitt unike muligheter. Vi har utviklet oss sammen. Det har vært et privilegium å jobbe med så enestående og dedikerte musikere og en stor mengde spennende musikk. Etter alle disse årene har sangerne, administrasjonen, styret og venner av koret fått en helt spesiell plass i mitt hjerte, forteller Pedersen i en pressemelding

Solistkoret har under Pedersens ledelse utviklet seg til å bli et av Europas ledende kammerkor. De har blitt tildelt Kritikerprisen, Spellemann, Anders Jahres Kulturpris, og to ganger den høythengende Diapason d’Or de l’Année.

– Dette har vært en vanskelig beslutning, men samtidig føles det naturlig å gi stafettpinnen videre etter 35 år i Solistkoret. Vi har bygget et stabilt fundament som vil vare. Jeg gleder meg vilt til alle prosjektene vi skal gjøre disse tre avsluttende årene, og ser fram til å dele mange konsertopplevelser med vårt lydhøre publikum, avslutter Pedersen meldingen.

Flere urfremføringer står for tur de neste årene – turnéer og festivalopptredener i inn- og utland, plateutgivelser og samarbeid med ledende ensembler og solister.

– Grete Pedersens mer enn 30 år som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor er et musikalsk eventyr uten sidestykke. Kombinasjonen av å være et av Europas ledende kammerkor og samtidig være høyt og lavt i Norge som «Hele Norges kor», er fascinerende. Det er solide kvaliteter å bygge videre på for en ny kunstnerisk leder fra 2025, sier Solistkorets styreleder Knut Olav Åmås i meldigen.

Prosessen med å finne en ny kunstnerisk leder er i gang.

Grete Pedersen er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innen barokk, klassisk musikk og samtidsmusikk. Hun er for en pioner å regne i sin tilnærming til folkemusikk og norsk kvedetradisjon for vokalensemble. Pedersen startet Oslo Kammerkor i 1984 og dirigerte dem i 20 år. Som gjestedirigent er hun ettertraktet verdensvidt og hun gjester jevnlig profesjonelle kor og orkestre i Europa.

Fra høsten 2022 er Pedersen kunstnerisk leder for Carmel Bach Festival i California. Hun er også sjefdirigent for orkesteret og barokkorkesteret ved samme festival. Pedersen er professor i dirigering ved Norges musikkhøgskole. Hun har mottatt en rekke priser og ble i 2019 utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.