Kunstnerhelse: En helvetes treenighet ⋆ Kontekst
The Trio of agony, grafikk
Grafisk fremstilling av antall musikere i forsvarsmusikken som har opplevd smerte den siste måneden. «The trio of agony» baserer seg på disse tallene. Foto:Faksimile Trio of agony/Trud Antzée/Irem Eliassen
Tema

Kunstnerhelse: En helvetes treenighet

Dette er «the trio of agony».

Musikere som har fysiske smerter i rygg, armer eller ben føler seg også deprimerte eller har angst. Dette gjør ofte at de også sover dårlig.

Det er dette fysioterapeut og scenekunstmedisinspesialist Irem Eliassen mener med det hun kaller «trio of agony».

Basert på tall fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) analyserte hun i 2022 hvordan orkestermusikeres fysiske smerter også påvirker deres mentale helse og søvnkvalitet.

Studiet viser at orkestermusikere som rapporterer om smerter i øvre eller nedre del av ryggen, i armer eller ben, har større problemer med psykisk helse og søvn enn de som ikke har smerter.

305 av 358 respondenter i FFIs undersøkelse hadde følt fysisk smerte ved bruk av instrument i løpet av en måned.

En grafisk fremstilling av alle resultatene finnes på en egen nettside dedikert til studiet.

Hva kan gjøres – på lang sikt?

Irem Eliassen sier at det største problemet ligger i bevisstgjøring om de fysiske plagene som scenekunstutøvere ofte har, og at man får samlet spesialister til å danne et nettverk innen scenekunstmedisin, slik at de som har behov for hjelp vet hvor de skal gå, og at de får oppfølgingen som trengs.

Irem Eliassen
Irem Eliassen er utdannet fysioterapeut med MA i Performing Arts Medicine, og driver Scenekunstklinikken i Bergen. Foto:Privat

– Jeg behandler både idrettsutøvere og scenekunstutøvere. For en tid tilbake hadde jeg en 18-årig stupeelev som trengte oppfølging. Via Olympiatoppen kunne jeg sende vedkommende til ernæringsfysiolog og psykolog uten kostnad.

– Jeg hadde også en ung instrumentalist som gikk på Griegakademiet, og som trengte psykologhjelp. Denne personen måtte betale alt selv og får ikke den samme oppfølgingen, sier Eliassen.