Kulturskolerektor med svart belte i kommunesammenslåing ⋆ Kontekst
Torild Rosenvinge
Torild Rosenvinge Foto: Privat

Kulturskolerektor med svart belte i kommunesammenslåing

Kulturskolerektor Torild Rosenvinge har vært ansatt i fire kommuner uten å skifte jobb.

– Kommunesammenslåinger, ja! Det har jeg svart belte i, utbryter Torild Rosenvinge når Musikkultur ringer.

• Les også de andre sakene i denne temaserien: Kommune+kommune = lykkelig kulturskole?

Var bekymra før sammenslåing

Siden hun ble ansatt som rektor i Nord-Jarlsberg kulturskole i 2012, har hun jobba som kulturskolerektor i Hof, Holmestrand, Re og Tønsberg, takket være kommunesammenslåinger. Nå sitter hun på kontoret til den splitter nye Tønsberg kulturskole, som er et resultat av ekteskapet mellom lille Re og storebror Tønsberg. Torild var ikke udelt positiv til den nye kommunen. Et kjapt søk i Vestfolds lokalpresse avdekker en engasjert rektor som er bekymra for hvordan det skal gå når Re kulturskole, med høy dekningsgrad og lav elevbetaling, skal slå seg sammen med Tønsberg kulturskole, som har lav dekningsgrad og høy elevbetaling. Det hele har endt i et slags kompromiss:

– Det var ikke politisk vilje i Re til å øke elevbetalingen til Tønsberg-nivå. Derfor har man lagt seg midt imellom. Reint budsjettmessig er det veldig ufordelaktig for kulturskolen som organisasjon. Vi taper 200 000 kroner, fordi det er mange flere elever i Tønsberg enn i Re, og de elevene betaler nå langt mindre, forklarer Torild.

• Les også de andre sakene i denne temaserien: Oppbemanna kulturskolen etter sammenslåing – nå vil de ha flere elever

Økonomiske utfordringer

Kulturskolen er ikke blitt kompensert for de tapte inntektene, og rektoren klør seg nå i huet over hvor hun skal finne pengene for å holde seg innafor budsjett i 2020.

I løpet av prosessen fram mot sammenslåing i januar 2020 ble det dessuten oppdaget en del rusk i maskineriet som koster penger. Det var blant annet ulike lønns- og arbeidsforhold i de to kommunene, feil pensjonskasse i én av kommunene, og to ulike datasystemer.

– Dette har bydd på store utfordringer, men vi må bare innrapportere og finne løsninger etter hvert, sier Torild.

• Les også de andre sakene i denne temaserien: Nye Lindesnes kulturskole: Positivt med sammenslåing

– Hele kommunen må spare penger

Kulturskolen har mista én hel administrativ stilling, ved at rektoren i tidligere Tønsberg kulturskole har fått en annen jobb i kommunen. Torild går ikke stille i dørene om den pressede ressurssituasjonen.

– Jeg har nevnt det både for politikere, rådmann og kommunalsjef. Utfordringen er den generelle kommuneøkonomien i Norge. Tønsberg må spare penger, og sjøl om sparekniven er blitt brukt, har kulturskolen blitt skjerma til en viss grad, forteller rektoren, som mener situasjonen hadde vært enda vanskeligere om de to kommunene ikke hadde slått seg sammen.

– Nå kan vi i alle fall dra nytte av noen stordriftsfordeler.