Kulturskolerådet: – Ingen «one size fits all» for gjenåpning ⋆ Kontekst
Med god avstand: Steigen kulturskole er én av får kulturskoler som har åpnet for fysisk undervisning igjen.
Med god avstand: Steigen kulturskole er én av får kulturskoler som har åpnet for fysisk undervisning igjen. Foto: Steigen kulturskole

Kulturskolerådet: – Ingen «one size fits all» for gjenåpning

Når og hvordan skal kulturskolene åpne? Det finnes ingen «one size fits all», sier Morten Christiansen i Norsk kulturskoleråd. Steigen kulturskole i Nordland er én av svært få som har begynt med fysisk undervisning igjen.

Steigen kommune har kun hatt ett registrert tilfelle av covid-19, og er i skrivende stund smittefri. Gjenåpningen av kulturskolen foregår gradvis og kontrollert, ifølge rektor Torunn Baade Aalstad.

– For øyeblikket har alle elever en blanding av både digital og fysisk undervisning. Vi er maksimum fem personer i en gruppe, med to meter avstand mellom alle, forteller Aalstad.

Hun legger til at kommunelegen har sett over og godkjent kulturskolens plan for gjenåpning.

– Foreløpig vil de fleste foreldre og elever ha fysisk undervisning, så da jobber vi for å få til det best mulig, under nødvendige smittevernregler, sier Aalstad.

• Les også: Kulturskolen om digital undervisning: – Foreldrene er blitt mer aktive

– Vent med gjenåpning til skolen åpner

Norsk kulturskoleråd har fått mange henvendelser fra kulturskoler over hele landet. Størstedelen har dreid seg om når man kan åpne dørene igjen, noe som varierer stort ut fra hvor i landet man bor.

– Man må få en kommunal vurdering av gjenåpningen. Vi er bare et generelt råd, påpeker Morten Christiansen, direktør i Norsk kulturskoleråd.

Som en tommelfingerregel bør man vente med gjenåpningen til grunnskolen også har åpnet sine dører, anbefaler Kulturskolerådet.

– Kulturskoleelever går på forskjellige skoler, men i kulturskolen samles man på tvers av skoletilhørighet. Lærerne går også fra skole til skole, og av og til fra kommune til kommune. Dette er en viktig grunn til at vi ga dette rådet, sier Christiansen.

– Men vi vil ikke være bombastiske. Vi er ikke noe direktorat. En del små kommuner har ikke smitte, og det er jo kommunene selv og kommunelegen som bestemmer.

Morten Christiansen
Morten Christiansen Foto: Presse

• Les også: Solveig Maria Nedregårds innlegg «Gjenåpningen av kulturlivet – et mulig moderne ættestup?»

– Det finnes gråsoner

Også avstandsreglene er gjenstand for mange spørsmål. Hvor mange kan man være, hvordan holde avstand, og så videre.

– Koronaforskriften er ganske tydelig på at kulturskolen er som en offentlig skole, sier Christiansen.

– Man kan ikke åpne med mindre man har ordning på antall i grupper og avstand. Og maksantallet er fem, det er en lovbestemt sak. Samtidig er det gråsoner, og her må kommunene utvise skjønn, og lage egne analyser for sin egen kulturskole.

• Les også: Musikkrådets og Korforbundets innlegg «En trygg gjenåpning av musikklivet er viktig og nødvendig»

Smittevernveileder for kulturskolen er ute

Kulturskolerådet har nå ferdigstilt en generell smittevernveileder til alle landets kulturskoler, som ble publisert 1. mai.

Christiansen er klar på at den tydeligste tendensen han ser, er at kulturskolene er løsningsorienterte og ivrige etter å få i gang normal undervisning igjen.

– Men de vil gjøre det på ordentlig og trygt vis. De har tatt veldig fint tak i denne situasjonen, og det skal de ha ros for.