Kulturrådet gir femårig støtte til fem kunstnerskap ⋆ Kontekst
LILLE LEIOLF: Kristinsdottir/Willyson er et av kompaniene som har fått femårig tilskudd. Her fra «Lille Leiolf» – en fjerde akt til Henrik Ibsens «Lille Eyolf». En forestilling om morsrollen, skam og konseptuell arkitektur.
LILLE LEIOLF: Kristinsdottir/Willyson er et av kompaniene som har fått femårig tilskudd. Her fra «Lille Leiolf» – en fjerde akt til Henrik Ibsens «Lille Eyolf». En forestilling om morsrollen, skam og konseptuell arkitektur. Foto: Kristinn Gudlaugsson/presse

Kulturrådet gir femårig støtte til fem kunstnerskap

Fem kunstnere og kompanier har fått femårig tilskudd fra Kulturrådet, etter en krevende vurdering av 35 innsendte søknader.

Dette melder Norsk kulturråd i sitt nyhetsbrev.

– Enkelte søkere utmerket seg med gjennomarbeidede strategier for formidling som er fundert i deres kunstneriske ambisjoner, og som forholder seg til endrede samfunnsforhold, forteller Jørgen Knudsen på kulturradet.no.

Han er scenekunstkonsulent i Kulturrådet. 

Disse har fått femåring støtte:

Hooman Sharifi og Impure Company har et uttalt publikumsperspektiv og et genuint ønske om å møte publikum der de er. I sitt kunstnerskap bruker de kraftfulle kunstneriske virkemidler som konfronterer fordommer i et ofte splittet samfunn, og ser viktigheten av å være en forkjemper for dialog og vilje til å forstå hverandre.

Kristinsdottir/Willyson ved Hildur Kristinsdottir og Eirik Willyson lager teaterforestillinger som bygger på sterke tekster med mange lag, og en leken og egenartet stemme. De er opptatt av å undersøke kjønn, klasse, generasjonsskiller og kulturell narsissisme. Forestillingene deres preges av det umiddelbare og utøverbaserte på den ene siden, og det strengt koreograferte og regisserte på den andre.

Mette Edvardsen arbeider ofte med et minimalistisk uttrykk og nedstrippet scenebilde. Gjennom språk, litteratur og bevegelse skapes forestillingene hennes av forestillingsevnen til den som lytter, leser, eller sitter i salen. Edvardsen er også nysgjerrig på flere formater, og utgir publikasjoner som en forlengelse av verkene sine. 

Henriette Pedersen og Nartmanstiftelsen bruker kunst til å argumentere mot normer fra et queer- og feministisk perspektiv. Pedersen vil fortsette å undersøke den menneskelige randsonen, og vise det usømmelige som en sjeldent tillater seg.

Wakka Wakka Productions planlegger en serie prosjekter med arbeidstittelen Animala, som skal ta for seg dyreriket og menneskenes plass i det. De kunstneriske planene inneholder også en økt satsing på scenekunst for barn og unge.

Fakta – kreditering

• På bildet ser du lyssettingen til Oscar Udbye. Han står også for video, sammen med Anders Borchgrevink, Lukasz Zamaro og Mattias Pollak. Scenografi: Hildur Kristinsdottir, Oscar Udbye og Katja Ebbel. Skuespillere: Josephine Kylén­Collins, Håkon Vassvik, Per Magnus Barlaug og Hildur Kristinsdottir.