Kulturbransjen ber om korona-tiltak ⋆ Kontekst
BEKYMRET: - Vi er opptatt av at alle kommer gjennom dette, så vi har en bransje når denne epidemien er over, sier Hans Ole Rian, leder i Creo.
BEKYMRET: – Vi er opptatt av at alle kommer gjennom dette, så vi har en bransje når denne epidemien er over, sier Hans Ole Rian, leder i Creo. Foto: asamaria.com

Kulturbransjen ber om korona-tiltak

– Myndighetene bør kompensere for avlyste arrangementer, mener Hans Ole Rian, leder i Creo. Musikkbransjen har nå hatt hastemøte om koronasituasjonen.

– Det er ingen som kjøper billetter lenger. Bedrifter og firmaer avlyser store samlinger og feiringer, som er en viktig inntektskilde for mange av våre medlemmer, sier Hans Ole Rian, leder i Creo.

Koronasituasjonen er svært alvorlig for bransjen. Tirsdag 10. mars kalte Norske konsertarrangører (NKA) musikkbransjen inn til møte for å diskutere hvordan situasjonen skal håndteres. Til stede var blant annet Gramart, Creo, Norske konserthus, Virke og diverse management.

Per dags dato ser det mørkt ut for både arrangører og utøvere.

Alt lagt på is

– Alle investeringer og planlegginger fra festivaler og arrangører er lagt på is. De booker ikke lenger, bestiller ikke utstyr, lys eller lyd, forteller Rian.

– Og her er vi alle avhengig av hverandre: arrangører, teknikere, management, alt. Vi er opptatt av at alle kommer gjennom dette, så vi har en bransje når denne epidemien er over.

På møtet kom det fram at flere lys- og lydfirmaer vurderer permitteringer. Enn så lenge avventes situasjonen, siden regjeringen har varslet noen endringer i permitteringsreglene. Det skal holdes pressekonferanse om temaet på fredag.

Les også: – Kan bli katastrofe for bransjen

Etterlyser statlig hjelp

Rian mener at Kulturdepartementet må komme med kompenserende tiltak når arrangementer blir avlyst, i og med at koronasituasjonen ligger utenfor kulturbransjen sin kontroll. I dag, onsdag, sender Creo brev til Kulturdepartementet, Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet for å be om hjelp.

– Når helsemyndighetene stenger ned arrangementer, mener vi at Kulturdepartementet må komme med kompensasjon for det, sånn som de har sagt de skal gjøre i Danmark, sier Rian.

Den danske regjeringen har nemlig sagt at de vil hjelpe korona-rammede konsertarrangører økonomisk.

Foreslår frilanser-dagpenger

I tillegg til en lignende kompensasjonsordning, foreslår Rian og Creo en ordning tilsvarende dagpenger for frilansere og selvstendig næringsdrivende kunstnere.

«I denne særdeles spesielle situasjoner mener vi at myndighetene må etablere et tilsvarende sikkerhetsnett som det som finnes for arbeidstakere», står det i brevet til departementene.

Creo ber også om at endringslinjene for tilbakebetaling av støtte til kulturfondene endres. Til vanlig er det et krav at man gjennomfører alle forestillinger/hele prosjektet man har søkt om støtte til, for å få utbetalt denne. Siden dette i praksis blir umulig med alle koronaavlysningene, vil Creo at regelen midlertidig suspenderes.

– Så må regjeringen komme med tiltak for dem som sliter. Mange har liten egenkapital, og er avhengig av jevn inntekt for å betale utgiftene. Det kan for eksempel være kortsiktig lån, eller utsettelse av innbetaling av moms og arbeidsgiveravgift, sier Rian.

Han presiserer at tiltakene må skje omgående.

– Det er nå avlysningene skjer. Det er veldig synd om denne kortsiktige situasjonen fører til at noen går konkurs. At vi ikke har den samme bransjen når dette er over.

Les også: Korona-avlysninger kan ramme frilansere hardt