Kristine Tjøgersen får Arne Nordheims komponistpris ⋆ Kontekst
PRISVINNER: Kristine Tjøgersen.
PRISVINNER: Kristine Tjøgersen. Foto: Frederic Boudin

Kristine Tjøgersen får Arne Nordheims komponistpris

Komponist og musiker Kristine Tjøgersen tildeles Arne Nordheims komponistpris for 2020.

Kristine Tjøgersen har markert seg på samtidsmusikkscenen som komponist, med særlig interesse for samspillet mellom det visuelle og det auditive. Hun er også klarinettist i de spellemannsvinnende samtidsmusikkensemblene Asamisimasa og Ensemble neon, samt Tøyen Fil og Klafferi.

Arne Nordheims komponistpris overrekkes på Ultimafestivalens avslutningskonsert i Kulturkirken Jakob 19. september. Dette er en portrettkonsert med prisvinneren. Prisen er på 200 000 kroner, samt et diplom.

Juryen skriver: «Kristine Tjøgersens komposisjonspraksis er preget av en unik nysgjerrighet, fantasifullhet, humor og presisjon. Hennes verker karakteriseres av uventede og absurde lydlige situasjoner i overraskende spill med forventninger og tradisjon, noe som tidvis resulterer i en fascinerende «strangeness». Hun åpner for å se verden som sammensatt, levende og i endring og ikke på vei mot et endelig klimaks. Juryen har latt seg begeistre av hennes kombinasjonen av lekenhet og grundighet, som gir en sjelden friskhet og originalitet.»

Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet i 2001 i forbindelse med komponistens 70-årsdag, og blir delt ut annethvert år. I juryen for perioden 2020—2024 sitter cellist og komponist Tanja Orning (juryleder), komponist Trond Reinholdtsen og komponist Sven Lyder Kahrs.

Dette melder Kulturdepartementet i en pressemelding.