Korprisen 2020 til Bjørn Moe ⋆ Kontekst
Prisvinner: Bjørn Moe til venstre fikk overrakt prisen av Stein Høyer, president i Norges Korforbund.
Prisvinner: Bjørn Moe til venstre fikk overrakt prisen av Stein Høyer, president i Norges Korforbund. Foto: Foto: Roar Barrøs-Ødegård

Korprisen 2020 til Bjørn Moe

Bjørn Moe, dirigent i Nidarosdomens guttekor, er tildelt Korprisen 2020.

– Bjørn Moe har gjennom årene bidratt til å eksponere mange gutter for musikk i verdensklasse, og lagt grunnen for et liv med interesse for klassisk musikk.

Det sier Tove Ramlo-Ystad, musikksjef i Norges Korforbund, i en pressemelding.

– Gleder mange tusen trøndere

Moe har dirigert Nidarosdomens guttekor i 47 år. Han har bygget opp koret til et høyt nivå som blir respektert i inn- og utland, står det i pressemeldingen. Norges Korforbund sier i prisbegrunnelsen at koret hvert år gleder mange tusen trøndere med variert og nyskapende musikk fremført på høyeste nivå. Koret har også et tett program med nasjonale og internasjonale turnéer.

– Et guttekor skifter ut alle guttesangere i løpet av en 4‐års periode. Bjørn Moe har som kunstnerisk leder og dirigent vært en mester i å ta vare på denne korte tiden, sier Tove Ramlo-Ystad.

Dirigent siden 1973

Moe begynte selv i Nidarosdomens guttekor som aspirant da han var åtte år. Han sang i koret fra 1953 til 1973, og var også dirigent Ludvik Nielsens assistent i flere av disse årene. Fra 1973 har han selv dirigert koret.

Prisoverrekkelsen fant sted lørdag 17. oktober på Norges Korforbunds landsmøte. Korprisen deles ut annethvert år til enkeltpersoner eller grupper som har bidratt til å gi norsk korsang større utbredelse og høyere kvalitet. Vinneren får 30 000 kroner.

Tidligere mottakere er blant andre Knut Nystedt, Grete Pedersen, Norunn Illevold Giske, Henning Sommerro og Terje Kvam.

Les også: Marit Lucie Heggedal er tildelt Musikklærerprisen