Koronautbruddet: – Kan bli katastrofe for bransjen ⋆ Kontekst
Blir jazz: Alt kan løses, og Vossajazz blir det på ett eller annet vis, sier daglig leder Trude Storheim.
Blir jazz: Alt kan løses, og Vossajazz blir det på ett eller annet vis, sier daglig leder Trude Storheim. Foto: Vossa Jazz/Lars Finborud

Koronautbruddet: – Kan bli katastrofe for bransjen

Lista over arrangementer som blir avlyst på grunn av koronautbruddet vokser daglig. – Vi går dessverre spennende uker i møte, sier Truls Berger i utstyrsleverandøren Bright.

– Det er mye som er blitt avlyst eller utsatt de siste dagene, og relativt mange av arrangementene framover er avlyst. Dessverre ser det ut til at cirka 20 prosent i nærmeste periode kan bli berørt, og vi frykter at tallet vil øke, sier Truls Berger i Bright Group.

Som utstyrsleverandør til store arrangementer, merker bedriften raskt svingninger i bransjen.

– Kan se ut til at eventbransjen tar sterkere grep

Bryan Adams er én av artistene som nylig avlyste sine to konserter i Oslo og Stavanger på bakgrunn av at Stavanger har innført en grense på maks 500 personer på innendørsarrangementer.

– Avlysningene kommer enten etter eget initiativ, eller etter pålegg fra myndighetene, og avlysninger av denne størrelse gir ringvirkninger. Det kan se ut til at eventbransjen har tatt noe mer grep enn konsertarrangørene og enten utsatt eller avlyst. Dette har nok sammenheng med at konsertarrangører selger billetter og en avlysning eller utsettelse har derfor større ringvirkninger for dem, sier Berger.

Les også: Korona-avlysninger kan ramme frilansere hardt

– Kan bli katastrofe

Hvis smittetoppen ligger noen uker fram i tid og folk blir satt i karantene, kan konsekvensene bli store.

– Da kan det hende vi må ut i juni før ting stabiliserer seg. Det vil være katastrofe. I verste fall må vi da permittere folk, men jeg vil presisere at dette ennå ikke er et samtaleemne hos oss. Vi har både ansatte, frilansere og underleverandører knyttet til vår virksomhet, og et avtaleverk som vi må forholde oss til. Men det er klart at dette vil kunne få store ringvirkninger. Jeg tenker ikke bare på vårt firma, men for eksempel på musikere, teknikere, hotell- og restaurantbransjen og flyselskap. Vi går dessverre spennende uker i møte.

Les også: Den danske regjeringen kompenserer arrangører

Vossajazz utarbeider risikovurdering

Vossajazz går av stabelen 3. til 5. april og vil kunne bli sterkt berørt av eventuelle pålegg fra myndighetene.

– Vi i Vossajazz arbeider ut fra at alt går som planlagt, men samtidig må vi legge ulike scenarioer for hvordan dette utvikler seg, forteller Trude Storheim, daglig leder i Vossajazz. Festivalen utarbeider nå en risikovurdering både for musikere, medarbeidere og publikum.

– Det skal mye til før alt blir avlyst, men selvsagt kan det hende at enten Voss herad eller Folkehelseinstituttet setter begrensninger på antall publikummere, eller også at en del artister velger å avlyse. Da må vi bare forholde oss til det og avvikle en festival med de begrensninger som måtte gjelde. Vi tenker slik: alt kan løses og Vossajazz blir det på en eller annen måte, sier Storheim.

Rockefeller har ikke avlyst arrangementer

Rockefeller har foreløpig ikke avlyst noen av sine arrangementer, men spillestedet tar sine forholdsregler.

– Vi har økt fokus på eventuell smittefare gjennom informasjonsplakater, tilgjengelige hygieneprodukter, samt ekstra renhold og desinfisering av alle utsatte posisjoner, forteller Rune Valle Tangen, PR- og markedsansvarlig på Rockefeller.

Han oppfordrer alle besøkende om å følge Folkehelseinstituttets anbefalinger for forebyggende tiltak.

– Vi informerer publikum om dette både gjennom e-post og Facebook. Utover dette følger vi utviklingen nøye, men hva konsekvensene vil bli hvis dette skulle trekke i langdrag, verken kan eller vil jeg spekulere i, sier Valle Rangen.

Avlyste arrangement/konserter (pr 11. mars kl. 12.44)

• Den Norske Opera & ballett avlyser alle forestillinger 11. mars

• Vazelina Bilopphøggers utsetter sine to konserter i Oslo Spektrum til høsten

• Den kulturrelle skolesekken (DKS) i Oslo kommune avlyser alle sine arrangementer som samler flere klasser, eller som innebærer reise ut fra skolen

• Kilden (Kristiansand) avlyser alle arrangementer onsdag 11. mars

• Oslo konserthus avlyser Oslo-Filharmoniens konserter 11. og 12. mars, samt Kulturskolen vårkonsert 13. mars

• Stavanger symfoniorkester avlyser Der Folk Ferdes 9.-12. mars

• Arktisk filharmoni avlyser alle sine konserter i uke 11 og 12

• NM i janitsjar i Trondheim er avlyst

• USF Verftet (Bergen): Bajazzkonserter 15. mars, Veronica Maggio 20. mars og Kvelertak 26. mars er avlyst/flyttet til ny dato

Saken blir oppdatert