Koronatiltak tvinger musikere til kreativitet – musikklivet går digitalt ⋆ Kontekst
Til og med en plateinnspilling kan gjøres i karantenetider! Håkon Kornstad åpner de digitale dørene i dag.
Til og med en plateinnspilling kan gjøres i karantenetider! Håkon Kornstad åpner de digitale dørene i dag. Foto: Skjermdump

Koronatiltak tvinger musikere til kreativitet – musikklivet går digitalt

Alt er stengt, alle jobber er kansellert, men musikklivet er ikke gått i dvale. Konserter strømmes over nett og undervisning gis via videochat. Her er noen eksempler på initiativene som har oppstått som følge av koronakrisa.

– Vi er nødt til å leve i et samfunn, selv om vi nå må være forsiktige og høre på medisinske fagfolk. Akkurat nå jobber vi fra dag til dag, men jeg tror dette kan være kimen til noe nytt. Et spark i baken for å digitalisere, sier Filip Roshauw, som har tatt initiativet til Brakkesyke 2020.

• Les også: Kjempefornøyd med krisepakke til frilansere og næringsdrivende. Nå venter Creo på nødhjelp til arrangører og sceneteknisk bransje

Konsertside mot brakkesyke

Kreative tiltak har ikke latt vente på seg etter koronautbruddet, og selv om det kanskje ikke genererer så veldig mye penger (tips oss gjerne om unntak), så trenger kunstnere å nå ut til publikum.

Brakkesyke 2020 er ett av mange initiativ som ble startet i forrige uke. Ideen er å la band strømme konserter via Facebook og samtidig oppfordre folk til å betale en selvvalgt sum direkte til artisten.

Brakkesyke 2020 er en konsertside som har oppstått som følge av koronakrisa.
Brakkesyke 2020 er en konsertside som har oppstått som følge av koronakrisa. Foto: Skjermdump

– Forrige uke ble jeg stadig mer deprimert da jeg skjønte at koronaviruset kom til å føre til store restriksjoner for blant annet musikere, og jeg og noen kompiser fikk lyst til å gjøre noe, sier Roshauw.

Han er musiker i bandet The Switch, jobber i Oslo World og er musikkjournalist i Jazznytt og Periskop.

• Les også: «300 millioner er langt fra nok til at kulturbransjens næringer kan overleve»

Kort vei til målet

Løsningen forutsetter at musikerne selv har lokale, lydutstyr og kamera. Og ikke minst en god nok linje ut av huset.

– Det ville blitt altfor tungvint om vi skulle frakte folk fram og tilbake til studioer eller scener. Vi legger oss heller ikke opp i økonomi. Folk legger for eksempel ut et Vipps-nummer, og så går eventuelle inntekter direkte til dem, sier Roshauw.

Brakkesyke 2020 er etablert i samarbeid med Eivind Eide Skaufjord fra Jansen Records, Sten Ove Toft fra Blå og Geir Ramstad Sletvold, i tillegg til flere andre fra musikkmiljøet. I prinsippet skal dette funke som en hvilken som helst klubb/konsertscenes booking-side, men der alt foregår på nett.

• Les også: Statlig kompensasjonsorning til kulturlivet på rundt 300 millioner kroner

Stor pågang fra musikere som vil spille

Kanalen er riktignok ikke til fri benyttelse for alle. Kvartetten ser på dette som et hvilket som helst annet spillested hvor en bookingavdeling plukker ut de som får spille.

– Vi booker selv! Riktignok en litt merkelig kvasibooking, siden det ikke finnes et konkret spillested, men vi tenker at de som spiller er folk vi selv ville sett live. Så langt er 11 konserter avholdt eller skal bli avholdt, og flere kommer. Det er stor pågang fra musikere som vil spille.

I utgangspunktet ser Roshauw dette i et toukersperspektiv, men det blir trolig forlenget. Ingen vet per i dag når koronarestriksjonene blir opphevet.

– Læringskurven til mange musikere har vært bratt nå. Jeg har også snakket med lærere som plutselig må bli veldig kreative når det gjelder fjernundervisning, og det er jo isolert sett bra. For vår del må vi for eksempel sette oss inn i en helt ny rettighetsproblematikk når det gjelder covermusikk og strømming, sier Roshauw.

• Les også: Korona og støttepenger: Dette gjør kulturaktørene

Alle de gode eksemplene

I kjølvannet av koronaviruset er det flere som i et utbrudd av kreativitet har gjort tilsvarende ting. Digitalscenen og Oslo Clubcast er lignende prosjekter som Brakkesyke 2020, hvor det stadig legges ut nye opptredener og varsler via Facebook. (Teksten fortsetter under bildet.)

Til og med en plateinnspilling kan gjøres i karantenetider! Håkon Kornstad åpner de digitale dørene i dag.
Til og med en plateinnspilling kan gjøres i karantenetider! Håkon Kornstad åpner de digitale dørene i dag. Foto: Skjermdump

Flere og flere musikere lanserer nå helt egne konsepter, som oftest via Facebook eller tilsvarende plattformer. Her er noen eksempler på nettbaserte konsert- og undervisningsinitiativ:

• Sara Aimée Smiseth avholdt en times klassisk pianokonsert under navnet Saras virale virusfrie konsertturné 12. mars via YouTube og Bidra.no.

– Dette er konserten som jeg skulle spilt i disse dager som heter Skyt ikke pianisten. Det er mitt humoristiske skråblikk på musikkhistorien fortalt gjennom fem berømte pianister, sier hun på bidra.no.

I skrivende stund har prosjektet samla inn nærmere 15 000 kroner.

https://www.youtube.com/watch?v=hBq8Go1sNwI

• Trommeslageren Børre Flyen har lagt ut et helt trommetrack Facebook, og oppfordrer kolleger til å laste ned fila fra Dropbox, jamme videre på den og sende fila tilbake. Flyen oppdaterer med stadig nye musikerbidrag.

• Trubadur Ray Moen, som til daglig spiller rundt omkring på puber og dansescener, annonserer strømming av tedans, både kommende fredag og lørdag.

• Konsertarrangør Stian Fossum har valgt å satse på barn og legger ut eventyrstund hvor han selv leser kjente og kjære eventyr. Det samme har også Litteraturhuset gjort med opplesing av Bukkene Bruse over YouTube.

• Den trondheimsbaserte Trio no Treble har hjemmekontor, og de tre medlemmene spiller rett og slett små minikonserter via Facebook fra hvert sitt øvingsrom. Mottoet er: «One song a day keeps the virus away».

• Platebutikken Big Dipper tilbyr å levere plater som er på lager direkte til kunden. De har leid en elbil og henger plastposen (renset selvsagt) med godmusikk på døra. Tilbudet gjelder kun sentrale Oslo.

• Selv om det ikke er livestrømming, minner Bergen Filharmoniske Orkester om at deres gratis strømmetjeneste Bergenphilive inneholder 150 konserter, fra Bach til Ørjan Matre. Kristiansand Symfoniorkester har lenge hatt en digital konsertløsning gjennom KSO Play. De melder at deres digitale konsertsal er døgnåpen. Flere orkestre har lenge før koronautbruddet, begynt å tenke digitalt for å nå et større publikum. Blant dem er Berlin-filharmonien som nå har åpnet sin digitale konsertsal for alle helt gratis!

Og her kommer et artig lite eksperiment fra KORK:

https://www.facebook.com/nrkkork/videos/540362466861301/

• En rekke musikere tilbyr hjemmeundervisning via Skype og lignende tjenester, en del kor har hatt øvelser via nettet (lykke til med å følge dirigenten), etcetera.

Kolibri Musikkakademi er blant undervisningsstedene som nå tilbyr elevene oppfølging via videochat. Mer enn 200 elever fortsetter med individuell undervisning etter samme timeplan som da den fysiske undervisningen fant sted.

Kolibri Musikkakademi tilbyr elevene undervisning via nett.
Kolibri Musikkakademi tilbyr elevene undervisning via nett. Foto: Skjermdump