Koronastøtte til kunstnere og teknikere forlenget ut året, men er redusert til 60 prosent ⋆ Kontekst
PASSE FORNØYD: – Det er svært bra at ordningen blir forlenget ut året, men det er samtidig uforståelig at regjeringen har senket beregningsgrunnlaget, sier forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian.
PASSE FORNØYD: – Det er svært bra at ordningen blir forlenget ut året, men det er samtidig uforståelig at regjeringen har senket beregningsgrunnlaget, sier forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian. Foto: Presse

Koronastøtte til kunstnere og teknikere forlenget ut året, men er redusert til 60 prosent

Red Alert-aksjonen fikk gjennomslag for kravet om at kompensasjonsordningen for selvstendige næringsdrivende må opprettholdes.

– Det er svært bra at ordningen blir forlenget ut året, men det er samtidig uforståelig at regjeringen har senket beregningsgrunnlaget fra 80 til 60 prosent av 2019-inntekt, sier forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian.

• Les også: Sterke protester mot regjeringens koronakutt

FrP løftet saken inn i arbeids- og sosialkomiteen

Verken etableringen av støtteordningen i mars, eller forlengelsen av den nå i høst, var noe regjeringen egentlig ønsket. Saken ble løftet inn i komitébehandling takket være FrP, etter et samlet press.

– Creo, med blant andre LO sentralt, la sterkt press på Stortinget både nå og i mars. En gruppe bestående av SV, Ap, Sp og FrP ga flertall for å forlenge ordningen.

• Les også: Regjeringen foreslår å fjerne koronakompensasjon for frilansere

– De folka har stått på

Teknikeraksjonen Red Alert som kom i gang etter initiativ fra lystekniker Magnus Boyd, ga resultater.

– De folka har stått på. Ikke bare med tanke på selve aksjonen foran Stortinget og rundt om i landet i slutten av september, de har også brukt mye tid på å ringe rundt til stortingsrepresentanter, sørget for å spre informasjon, og at saken ble tatt opp i arbeids- og sosialkomiteen, sier Rian.

Stimuleringsordning lanseres denne uka

Arbeidet for koronastøtte til kulturlivet fortsetter framover.

– Jeg tolker det dit hen at det er støtte for at kompensasjonsordningen skal kunne forlenges utover i 2021, så vi får se hva som skjer. Vi må uansett fortsette arbeidet. Denne uka kommer også en stimuleringsordning for kulturlivet, men vi vet fortsatt ikke hvordan den er skrudd sammen, sier Rian.