Kor, korps og orkestre har fått TONO-avtale ⋆ Kontekst
Foto: Siv Johanne Seglem

Kor, korps og orkestre har fått TONO-avtale

TONO og Norsk musikkråd (NMR) har videreført avtalen for i alt 4370 utøverlag. Kor, korps og orkestre slipper dermed å søke tillatelse fra TONO for hver konsert de arrangerer.

Avtalen som nå er inngått gjelder for inntil to år, fra 1. januar 2020 til 31. desember 2021. Dette melder TONO i en pressemelding.

– Gir forutsigbarhet

Avtalen regulerer retten til framføring av de musikkverk TONO forvalter, samt lagenes betaling til TONO for dette. Avtalen omfatter kun framføring av musikk på konserter som arrangeres av utøverlagene selv. På konserter der lagene engasjeres av andre arrangører, må arrangørene innhente tillatelse fra TONO på ordinært vis.

– Rammeavtalen bidrar til at utøverlag som kor, korps og orkestre kan spille så mange konserter de makter innenfor begrensningene i avtalen. De slipper dermed å søke tillatelse i hvert enkelt tilfelle. Det er viktig at lagene fyller ut musikkrapporter etter hver konsert, for å bidra til at vederlaget som er betalt når fram til riktig opphaver, sier forhandlingsdirektør i TONO, Geir Gaarder.

Den nye avtalen gir forutsigbarhet for både TONO og utøverlagene, ifølge Gaarder.

Mange organisasjoner drar nytte av avtalen

Avtalen innebærer at vederlag for alle konserter med en omsetning på under 50 000 kroner i billettinntekter ivaretas av sentralleddet, mens vederlag for konserter over denne størrelsen beregnes i hvert tilfelle og faktureres det enkelte lag.

Her er organisasjonene som er omfattet av den nye avtalen:

Dissimilis Norge, FolkOrg, Korpsnett Norge, Norges Kirkesangforbund, Norges Korforbund, Norges Musikkorps Forbund, Norsk Jazzforum, Norsk Munnspillforum, Norges Sangerforbund, Norges Sangerforum, Norsk Viseforum, Norske Symfoniorkestres Landsforbund, Pascal Norge, Ung i Kor og Ung Kirkesang.