Julesangen som balanserer på en knivsegg ⋆ Kontekst
Mye julemusikk: Eldar Vågan framfører både julemusikk og sanger fra egen produksjon, så det blir ikke så mye julelytting privat.
Mye julemusikk: Eldar Vågan framfører både julemusikk og sanger fra egen produksjon, så det blir ikke så mye julelytting privat. Foto: eldarvagan.no

Julesangen som balanserer på en knivsegg

MIN JULELÅT: Advent er stappfull av spilling, men etter siste gig drar Eldar Vågan hjem for å pynte gitartreet og lytte til Prøysens Romjulsdrøm.

Vi har bedt et knippe musikere anbefale musikk i førjulstida. Dagens lydspor er signert gitarist Eldar Vågan.

Ikke overraskende er adventstida hans full av spilling. Fire store førjulsshow på Hamar med Vazelina Bilopphøggers og en rekke solo-oppdrag og strøjobber under eget navn er unnagjort, før siste konsert spilles med Eldaradoes på legendariske Café Mono i Oslo den 22. desember. Julemusikken han vi fremheve her er Romjulsdrøm framført av Alf Prøysen.

Romjulsdrøm kunne vært veldig banal koseprat, men den balanserer akkurat på riktig side. Sangen framfører jeg sjøl i fullt alvor.

Etter spillinga på Café Mono, er det hjem for å forberede jul.

– Da skal jeg hjem og pynte gitartreet mitt. Det er et juletre som består av Gretsch-gitarer, stablet som tre og pyntet med julepynt.

– Hører du mye på julemusikk?

– Det blir en del julemusikk når jeg spiller, og jeg har gjort et dypdykk i materien, særlig i forbindelse med Vazelinas julekalender og juleshowene. Da har jeg ikke så mye behov for julemusikk når jeg slapper av. Men jeg kan anbefale Blue Christmas med Jim Reeves for å få unga til å sovne. Da mine var små, sovna de på et blunk av den. Må være noe med den sonore røsten.

Romjulsdrøm – Alf Prøysen