«Jøss, kjenner dere ikke Hindarkvartetten?» ⋆ Kontekst
Hindarkvartetten: Våre lesere anslår at bildet er tatt en gang på 60-tallet. Fra venstre ser vi Leif Jørgensen (1.fiolin), Trond Øyen (2.fiolin), Johs. Hindar (bratsj) og Levi Hindar (cello).
Hindarkvartetten: Våre lesere anslår at bildet er tatt en gang på 60-tallet. Fra venstre ser vi Leif Jørgensen (1.fiolin), Trond Øyen (2.fiolin), Johs. Hindar (bratsj) og Levi Hindar (cello). Foto:

«Jøss, kjenner dere ikke Hindarkvartetten?»

Epostene har rast inn hos Musikkultur gjennom helga. Redaktøren vedgår å ha gjort en blemme.

Da årets siste utgave av Musikkultur kom i posten på fredag, var det mange lesere som satte kaffen i halsen over spalten Musikkhistorie.

I spalten publiserte vi et bilde som var ukjent for redaksjonen, og muligens var teksten i bladet uheldig formulert. Lesere har sendt mailer med ordlyden «kunnskapsløs», «historieløs» og «pinlig». En sier «jøss, kjenner dere ikke Hindarkvartetten?» – og alle deler raust av kunnskapen sin om kvartetten og medlemmene.

Redaktør Mona Askerød legger seg ganske flat.

– Disse gjenkjente jeg rett og slett ikke. Jeg er enig med de leserne som sier at vi burde be andre om hjelp med disse bildene. Det gjør jeg vanligvis også. Men denne gangen ble hastverk virkelig lastverk, sier hun.

Hindar-kvartetten

Leserne har informert oss om at bildet viser Hindarkvartetten, ledende strykekvartett i Norge i flere tiår etter andre verdenskrig. Den opererte fra 1944 til 1980. Brødrene Johannes og Levi Hindar var med i hele levetida til kvartetten. Tredje bror Peter Hindar var med fram til 1959.

Mange kjente navn var fiolinister i kvartetten gjennom årene. På bildet ser vi Leif Jørgensen, som blant mye annet var med på å stifte Ungdomssymfonikerne. Han var med de siste 20 årene kvartetten var virksom.

Mer om kvartetten finner vi for eksempel hos Store norske leksikon – og mange andre steder på internett.

Glad for å få beskjed

Per mandag morgen har det kommet inn 15 eposter og én telefon om bildet, og det er sjelden Musikkultur får så mange tilbakemeldinger på én sak. Noen av epostene påpeker at man forventer mer av et fagblad, og redaktør Askerød sier seg enig.

– Man forventer av et fagblad at de som jobber der skal være sterke innafor faget man skriver om. Denne gangen gikk det galt, sier hun, og legger til:

– Jeg er oppriktig glad for at leserne sier fra når noe ikke holder mål. Vi trenger å få beskjed om å skjerpe oss når det trengs.