Jobber for at kunstnere skal engasjere seg i ytringsfrihet ⋆ Kontekst
I ettermiddag lanserer Freemuse sitt nye norgeskontor. F.v. Sverre Pedersen, Srirat Plipat (daglig leder i Freemuse) og Jan Lothe Eriksen. Srirat Plipat vil under pressekonferansen presentere noen funn fra rapporten om ytringsfrihetssituasjonen til homofile kunstnere - en rapport som kommer seinere denne uka.
I ettermiddag lanserer Freemuse sitt nye norgeskontor. F.v. Sverre Pedersen, Srirat Plipat (daglig leder i Freemuse) og Jan Lothe Eriksen. Srirat Plipat vil under pressekonferansen presentere noen funn fra rapporten om ytringsfrihetssituasjonen til homofile kunstnere – en rapport som kommer seinere denne uka. Foto: Marte Bjerke

Jobber for at kunstnere skal engasjere seg i ytringsfrihet

Han er Freemuse sin nye kampanjeleder når organisasjonen nå åpner sitt norgeskontor.

– Vi må løfte blikket fra nesetippen, oppfordrer Sverre Pedersen.

– Å ta aktiv del i kampen for kollegers situasjon er å styrke egen kunstnerisk ytringsfrihet for framtida, mener han.

Freemuse ekspanderer – Norge er neste

Pedersen er ansatt for å lede Freemuse sitt kampanje- og lobbyarbeid i og fra Norge. Freemuse er en uavhengig internasjonal organisasjon som jobber for kunstneres ytringsfrihet. Organisasjonen har hovedkontor i Danmark og avdelinger i seks andre land, i tillegg til Norge. I løpet av høsten er det planlagt å åpne kontorer i Beirut og Harare, og i 2020 skal det etableres avdelinger i Latin-Amerika og Asia. Organisasjonen har vært særlig viktig i arbeidet med å dokumentere brudd på kunstneres rett til å ytre seg fritt. De gir blant annet ut en årlig rapport, som tar for seg tilstanden for kunstnerisk ytringsfrihet over hele verden.

• Les om den siste rapporten her: «Antiterrorlover blir brukt for å kneble kunstnere»

Etter modell fra Amnesty

Sverre Pedersens jobb blir ikke å dokumentere, men å jobbe på verdensbasis med å bygge opp nettverk av det han kaller «Artistic Freedom Defenders», etter inspirasjon fra Amnesty. Sjøl har han vært medlem der siden han var 13 år og hjalp mora si med å skrive Amnesty-brev på engelsk.

– Der starta engasjementet mitt. Siden har jeg vært aktiv i antirasismebevegelsen og i solidaritetsarbeid knytta til flyktningers situasjon. Engasjementet for ytringsfrihet har vært en rød tråd gjennom livet mitt, forteller Pedersen, som har vært forbundsleder i Norsk filmforbund siden april 2005.

• Les også: Kvinnelige kunstnere er under press over hele verden

Fra filmen til hele kulturfeltet

Han opplever at stillingen han nå går inn i er en naturlig forlengelse av jobben for filmarbeideres rettigheter i Norge.

– Er ansettelsen av deg et signal om at Freemuse kommer til å jobbe mer med filmområdet?

– Absolutt ikke. Freemuse er en organisasjon for alle kunstområder, påpeker Pedersen, som fortsatt sitter i styret til den europeiske regissørorganisasjonen – Federation of European Film Directors.

• Les også: «Å feire kunstnerisk ytringsfrihet er viktigere enn noen gang»

Tettere samarbeid med Safemuse

Jan Lothe Eriksen, daglig leder i Safemuse, er begeistra for å få en ny kollega på ytringsfrihetsfeltet i Norge.

– Nettverket Sverre har fra filmbransjen ser jeg på som en veldig styrke, og det tror jeg Freemuse også gjør, sier han.

Freemuse og Safemuse planlegger nå et enda tettere samarbeid.

– Nå sitter vi med én etasjes avstand i stedet for en fly- eller togreise mellom oss. Vi ser veldig fram til å utvikle et nært samarbeid – et mer dag-til-dag-samarbeid, sier Lothe Eriksen.

• Les også: Intervju med musiker Mai Khoi: Musikken overvinner sensuren

– Kunstnere ser ikke det store bildet

De to ytringsfrihetsforkjemperne mener det er ekstra viktig å danne sterke grupperinger som jobber for å ivareta kunstneres ytringsfrihet i den tida vi lever i nå.

– Samfunnsengasjementet i kunstnersamfunnene våre har vært altfor svakt i en periode. Det begynner å skje noe med klimaengasjementet, og jeg håper dette kan smitte over på andre områder. Vi ser en framvoksende ekstremisme og mer nærsynthet også i Europa, og da er det helt avgjørende at kunstnerne bruker sin kunst og sine stemmer til å slå ring om demokratiet og ytringsfriheten, understreker Pedersen.

Lothe Eriksen nikker enig, og har sjøl erfart at det er krevende å få kunstnere til å engasjere seg.

– Mange er først og fremst opptatt av egen karriere, og ser ikke det store bildet. Da vi jobba med videoserien Safeseries i Safemuse ble jeg overraska over hvor vanskelig det var å få norske musikere til å stille opp, forteller han.

• Les også: Portrett med Sina Winter

Sniktitt på ny rapport

I ettermiddag lanserer Freemuse sitt nye norgeskontor og et tettere samarbeid med Safemuse under en pressekonferanse på Sentralen i Oslo. Her får de frammøtte også en liten sniktitt på Freemuse sin nye rapport om ytringsfrihetssituasjonen for homofile kunstnere.