Joakim Rainer Trio er kåret til Årets unge jazzmusikere 2022 ⋆ Kontekst
Notis

Joakim Rainer Trio er kåret til Årets unge jazzmusikere 2022

Det var Joakim Rainer Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 20. juli.

Årets fire finalister i Jazzintro leverte, ifølge en pressemelding, alle gode konserter i finalen under Moldejazz i dag, men det var Joakim Rainer Trio som til slutt overbeviste juryen og stakk av med tittelen Årets unge jazzmusikere 2022.

Med tittelen får trioen, som består av Joakim Rainer Petersen på piano, Alexander Riris på kontrabass og Rino Sivathas på trommer, en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer blant annet norgesturné, en skreddersydd mentorordning med støtte fra Talent Norge samt Gramo-stipendet på 150 000 kroner.

– Vi har nettopp spilt inn plate og dette hjelper oss kjempemasse. Vi er alle i startfasen av en karriere, forteller pianist Joakim Rainer Petersen i en pressemelding.

Alle de tre musikerne har nettopp avsluttet studier ved jazzlinja i Trondheim, og både Petersen og trommeslager Rino Sivathas flytter nå til Berlin. Sistnevnte er selv fra Molde og spilte dermed på hjemmebane i kveld med hele familien til stede:

– Det var skikkelig kult å spille i Molde, sier Sivathas i meldingen.

Juryen i Jazzintro 2022 har bestått av bassist Ellen Brekken, trommeslager Dag Magnus Narvesen, tablasspiller Sanskriti Shrestha og saksofonist Ivan Mazuze samt fagansvarlig i Norsk jazzforum, Roy Jahrn Holtan som jurysekretær.

Juryen sier følgende om Årets unge jazzmusikere 2022:

Bandet har utfordrende komposisjoner med harmonisk og rytmisk kompleksitet som gjør at det er spennende å lytte til. Du må involvere deg som lytter og når du gjør det får du en veldig mangfoldig tonal opplevelse. Musikerne er samspilte og har en tydelig dialog med hverandre. Musikken er solid og energisk, og de overbeviser oss med overskudd og lekenhet. De inviterer oss inn i sitt finurlige univers.

Lanseringsprogram for unge profesjonelle musikere

Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country, Megalodon Collective og Kongle Trio.

Det er Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler som står bak Jazzintro. På bakgrunn av innsendt demomateriale har en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere plukket ut åtte band til de innledende rundene på samarbeidsfestivalene Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz og Kongsberg Jazzfestival.

Fire av disse ble sendt videre til finalen under Moldejazz hvor ett av bandene fikk tittelen Årets unge jazzmusikere 2022 og en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer en norgesturné, en mentorordning finansiert av Talent Norge som skreddersys i samarbeid med bandet, samt Gramo-stipendet på hele 150 000 kroner.