– Jeg oppfordrer alle musikere, ensembler og kulturskoler i landet til å fortelle denne historien ⋆ Kontekst
Noter til ukrainsk musikk
Den ukrainske sangen «Shchedryk» ble til mer kjente «Carol of the Bells». Artikkelforfatteren oppfordrer norske musikere til å legge denne inn i julerepertoaret. Foto:I offentlig eie
Kommentar

– Jeg oppfordrer alle musikere, kor og kulturskoler i landet til å fortelle denne historien

Kan kulturlivet i Norge denne julen fremføre «Carol of the bells»/«Shchedryk» som et kraftfullt musikalsk budskap, spør Glenn Erik Haugland.

I Ukraina har vinteren kommet og krigen raser uten ende. Ved å slå ut energisektoren, satser Putin på at kulde og motløshet skal knekke motstanden.

Samtidig angripes kunst og kulturinstitusjonene. Museer, konsertarenaer, kulturskoler og teaterhus bombes. I den nylig befridde byen Kherson ble den ukrainske dirigenten, Yuriy Kerpatenko nylig skutt og drept for å nekte å være del av en konsert i russisk regi. Kunstmuseet i samme by er blitt tømt for kunst og kulturgjenstander av de russiske styrkene.

De voldsomme og systematiske angrepene mot kunst og kultur i Ukraina er ikke tilfeldige. Musikkhistoriker Yngvild Sørbye har siden krigens utbrudd dokumentert krigføringen mot kulturen i Ukraina på Facebook. Nylig intervjuet jeg Sørbye om hennes arbeid om hvor avgjørende viktig kunst og kultur er for et lands folk.

Vi som lever av og for musikken kan vise solidaritet og bygge opp om ukrainsk motstandsvilje og utholdenhet i møte med en mørk vinter.

Ukrainerne trenger først og fremst varme klær, medisiner og mat, men de trenger mer. De må få vite at vi fortsatt støtter dem. Det nærmer seg jul og en av de aller mest kjente «amerikanske» julesanger, Carol of the Bells, er ofte å høre på julerepertoaret. Det viser seg at denne sangen er ukrainsk og var for 100 år siden en viktig del av den ukrainske motstandskampen mot Bolsjevikene.

«Carol of the Bells», eller «Shchedryk» som den opprinnelig heter, er en folketone om svalene om våren, tilrettelagt av den ukrainske komponisten Mykola Leontovych for en sammensatt kor som ble sendt på verdensturné for å vinne sympati for Ukraina etter 1. verdenskrigen. Sangen ble plukket opp i USA og forvandlet til en julesang om sølvklokker og glede.

Kan vi ringe klokkene for Ukraina?

Kan kulturlivet i Norge denne julen fremføre «Carol of the bells»/«Shchedryk» som et kraftfull musikalsk budskap om at vi ikke har glemt ukrainerne? Vinteren er nådeløs og vi kan sende moralsk støtte. Klokkene midtvinters kan bringe håp og minne om at svalene vil igjen bringe meg seg våren, varme og bedre tider.

Putin kan bombe infrastruktur, kulturen og stjele kunst, men aldri knekke den ukrainske sjelen som er så intenst til stede i denne enkle og slagferdige musikken.

Jeg oppfordrer alle kor, orkestrer, korps, spelemannslag, storband, musikere, ensembler og kulturskoler i landet til å fortelle historien, spille Carol of the Bells/Shchedryk og ringe klokkene for Ukraina.