Jack White om vinylkrisen i platebransjen: – Dreper sjel, kunstnerisk uttrykk og levebrød ⋆ Kontekst
Notis

Jack White om vinylkrisen i platebransjen: – Dreper sjel, kunstnerisk uttrykk og levebrød

Det er vinylkrise i platebransjen, som rammer artister over hele verden. Nå mener Jack White at han har funnet en løsning.

Den tidligere White Stripes-sjefen, nå også med plateselskapet Third Man Records, be nylig verdens største plateselskaper om rett og slett å bygge sine egne vinylpresser. Jack White påpeker at i dagens situasjon bruker musikkindustrien bortimot «lengden av en menneskelig graviditet» – 8 til 10 måneder – på å klare å få trykket opp vinylplater.

– Da er det åpenbart at i en verden som er så betinget av å leve i øyeblikket og timet så presist opp mot en singel, et album, en turné, så er denne tidslinjen drepen for både momentum, sjel, kunstneriske uttrykk og altfor ofte artistenes levebrød, sier White i en uttalelse på Third Man Records’ hjemmeside.

Hans eget plateselskap begynte å konsentrere seg om vinylutgivelser i 2009 og åpnet sin egen vinylpresse i 2017. Det siste året har Jack White doblet antall presser i håp om å «møte det sinnssykt økende behovet for vinylprodukter». Nå ber han i en video storselskapene Sony, Universal og Warner om å hjelpe til med å bedre på etterslepet gjennom å investere i vinylpresser selv.

– Vi har alle vært med på å skape et miljø der en rekordartet etterspørsel etter vinylplater ikke klarer å henge med på et grunnleggende tilbud, sier White, som mener det er lettere å skaffe seg en slik presse i dag enn på mange tiår.

Før jul i fjor fortalte Ed Sheeran hvordan han skjøv frem utgivelsen av albumet «Equals» for å få klare å få vinylen ut samtidig med digitalt slipp. Ifølge Sheeran var det et kappløp der også Coldplay, Taylor Swift, ABBA og Elton var med. Årsaken skal være at Adele hadde kapret verdens trykkekapasitet til sitt «30»-album.

Også her hjemme har Moddi fortalt det samme: Hans nye «Bråtebrann» var ferdig for et år siden, men i februar skrev han på Twitter at vinylen ikke kommer i butikk før til sommeren tidligst.