Internasjonal pris til Mathilde Grooss Viddal ⋆ Kontekst
Foto: Arne Raanaas

Internasjonal pris til Mathilde Grooss Viddal

«Out of Silence» er ett av ti utvalgte vinnerverk i en stor internasjonal konkurranse. 

Saksofonisten, klarinettisten og komponisten Mathilde Grooss Viddal var én av ti vinnere som framførte og mottok pris under Global Women In Music For Human Rights 5. november i Roma. Dette melder Norsk Komponistforening i en pressemelding.

Viddals komposisjon ble plukka ut blant 275 innsendte verk fra 86 forskjellige land.

Mathilde Grooss Viddal er en sjangeroverskridende komponist og fri-improutøver. Hun er orkesterleder for FriEnsemblet og utdannet programingeniør. Verket Out of Silence ble urframført av FriEnsemblet på Nasjonal jazzscene høsten 2015, med Safaa al-Saadi og Sattar al-Saadi fra Irak, og Naïssam Jalal fra Frankrike/Syria som gjester. Verket er inspirert av fredsprisvinner Malala Yousafzais arbeid.

Det er den italienske organisasjonen Donne in Musica/Global Women in Music for Human Rights som står bak prisen, som deles ut for å markere 70-årsjubileet for signeringen av FNs menneskerettserklæring. Med et nettverk av 27 000 kvinnelige musikere og komponister fra 113 land har organisasjonen Donne in Musica siden 1978 jobba for menneskerettigheter, med støtte fra blant annet FN, UNESCO, FNs høykommissær for menneskerettigheter og EU-parlamentet.