Innlandet: Stort engasjement mot foreslått nedleggelse av musikklinjen på Tynset ⋆ Kontekst
Dårlig distrikstpolitikk hvis linja fjernes. – En eventuell nedleggelse vil påvirke skoletibudet i mange år, sier Creo Trøndelags Tollef Østvang.
Dårlig distrikstpolitikk hvis linja fjernes. – En eventuell nedleggelse vil påvirke skoletibudet i mange år, sier Creo Trøndelags Tollef Østvang. Foto: Peter Gannushkin

Innlandet: Stort engasjement mot foreslått nedleggelse av musikklinjen på Tynset

Nord Østerdal videregående skole dekker et stort geografisk område. Fra høsten kan de miste musikk/dans/drama!

På grunn av litt for liten søkning til musikk/dans/drama ved Nord Østerdal videregående skole på Tynset, skal hovedutvalg for utdanning i fylket Innlandet førstkommende mandag avgjøre om det blir en førsteårslinje til høsten.

– I så fall er det ekstremt dårlig distriktspolitikk. Vi er avhengige av et yrende kulturliv for at folk skal trives og velge å bo i regionen, og skolen på Tynset er en viktig katalysator for svært mye. Jeg har selv gått der og flyttet tilbake hit for noen år siden.

Uttalelsen kommer fra regionlagsleder i Creo Trøndelag, Tollef Østvang. Han er meget engasjert i problemstillingen og påpeker at dette handler mer om kun et linjetilbud.

– Hvis dette tilbudet skulle falle bort, så vil dette påvirke skolen i mange år. Når det er knyttet usikkerhet til linjens eksistens, så vil det gjøre noe med fremtidig søking selv om tilbudet skulle komme tilbake og da er veien kort til permanent nedleggelse.

Langt til andre tilsvarende tilbud

Nord Østerdal videregående skole dekker et stort geografisk område. Tilsvarende tilbud er langt unna.

– Regionens elever vil eventuelt måtte søke seg til Stange eller Trondheim, eventuelt Vinstra og flytte på hybel, og Fjellregionen vil miste det eneste tilbud av denne typen. Når det attpåtil kun er snakk om at det er én elev for lite, så mener vi i Creo at man bør vise hensyn. Hvor mye er søkingen påvirket av pandemien? Nå har vi hatt ett år i motbakke og trenger ikke dette i tillegg.

Et slikt tilbud har store ringvirkninger for hele området.

– Det er ikke slik at alle som går på linja nødvendigvis blir profesjonelle musikere, men du får folk med erfaring fra kreative fag inn i alle ledd i samfunnet. Jeg husker godt meg selv da jeg gikk på ungdomsskolen. Det faktum at det fantes en linje, noe å se opp til, noe å strebe imot, var veldig inspirerende. Vi kan ikke risikere at dette forsvinner.

Ikke meningen at linjen forsvinner helt

– I forslaget er det kun snakk om å legge ned til høsten, men åpner opp for fortsettelse til neste år, sier avdelingsleder ID og MD, Bjørn I. Eidsvåg.

– Linja har maksimalt femten elever pr. trinn og fylkets norm er at det er seksti prosents dekning. I år er det 56 prosent. Det er klart at det å fjerne et tilbud vil få ringvirkninger. Selv om vg1 skulle gjenoppstå i 2022, så vil det mangle et trinn i noen år. Vi vil kun ha to trinn og hvordan dette påvirker søkingen, er ikke godt å si.

Forslaget om å fjerne dette tilbudet til høsten har møtt stort engasjement på sosiale medier og en underskriftskampanje er satt i gang. Nesten 3000 mennesker har skrevet under i skrivende stund. Endelig avgjørelse tas førstkommende mandag.

Les også: –Musikklinja gjør at jeg digger å gå på skole

Oppdatering, fredag 23/4:

Linja er reddet!

Arbeiderpartiet og Senterpartiet redder linjene på Nord-Østerdal vgs, står det i en pressemelding.

– Alle linjer på Nord-Østerdal vgs som er foreslått lagt ned av fylkeskommunedirektøren vil bli opprettholdt, sier Senterpartiets Mari Gjestvang og Arbeiderpartiets Even Eriksen, henholdsvis leder og nestleder i Hovedutvalg for utdanning i fylkestinget. – Linjene er viktige for regionen, for arbeidslivet, for skolen og for elevene, sier Gjestvang og Eriksen.