Ikke trygt å være musiker ⋆ Kontekst
FRIBYMUSIKERE: – Det finnes et vel så stort behov for korttidsopphold som langtidsopphold, sier Jan Lothe Eriksen, prosjektleder for Safemuse.
FRIBYMUSIKERE: – Det finnes et vel så stort behov for korttidsopphold som langtidsopphold, sier Jan Lothe Eriksen, prosjektleder for Safemuse. Foto: Marte Bjerke

Ikke trygt å være musiker

I 2014 blei det registrert 90 angrep på musikeres ytringsfrihet. Mange av de mest alvorlige tilfellene dukker aldri opp i noen statistikk.

Organisasjonen Freemuse la i midten av februar fram sin årlige oversikt over hvordan det står til med kunstneres ytringsfrihet. I 2014 registrerte organisasjonen 90 angrep mot musikere, hvorav én er blitt drept. Den drepte er den pakistanske pashto-sangeren Gulnaz. Hun blei skutt i sitt eget hjem. Angrep på kvinnelige sangere er ikke uvanlig i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan.

Russland topper lista over land som har gått til angrep på musikeres rett til å ytre seg fritt, med 15 registrerte saker. Kina har 13 saker og Tyrkia ni. Freemuse understreker at styresmaktenes sensurpraksis i land som Iran, Saudi-Arabia og Nord-Korea rammer og raserer musikklivet, men at dette ikke synes i noen statistikk. Freemuse skriver også at statistikken over angrep på ytringsfriheten har et slående fravær av informasjon fra Afghanistan, Syria og Mali. Tallene bygger kun på verifiserte og registrerte angrep på individer, arrangementer og butikker.

Stort behov for korttidsopphold

i dag, 3. mars, arrangerer Safemuse (Safe Music Havens Initiative) en storstilt markering av musikkens ytringsfrihetsdag, Music Freedom Day, i Harstad. Prosjektleder for Safemuse, Jan Lothe Eriksen, forteller at behovet for korttidsopphold i frie og fredelige land, er stort blant gruppa av forfulgte musikere.

– Det vi har lært i arbeidet med Safemuse er at det finnes et vel så stort behov for korttidsopphold som langtidsopphold. Det er noen kunstnere som er i en veldig vanskelig og prekær situasjon, men de fleste som er på radaren til Freemuse ønsker å komme seg ut av landet i en kortere periode. De ønsker å få puste i en annen luft, treffe andre mennesker, få ro til å skape. Og så, etter en stund, ønsker de seg tilbake, sier Lothe Eriksen.

Hør musikken til musikerne som spiller på Music Freedom Day her

– Vær kreativ, kontakt Safemuse!

Metalmusikeren Sina er et eksempel på en som har fått et slik korttidsopphold i Norge. Han bor nå i Orkanger.

– Sina har fått utvidet visum fram til sommeren. Dette er et meget vellykket prosjekt. Sina har fått kjempekritikker for plata han ga ut i fjor, som blei spilt inn i Norge. Vi håper å få til mer av dette. Korttidsoppholdene er mer krevende enn fribyoppholdene på den måten at vertskommunen ikke får refundert kostnadene sine. På den annen side er det enklere å få musikerne inn i Norge på kortere opphold, forklarer Lothe Eriksen.

– Mange norske musikere ønsker kanskje å gjøre noe for kolleger som har det tøft i andre land. Hva kan de gjøre?

– Tenk kreativt! Hvis du har et prosjekt der det kan være aktuelt å ha med en musiker fra et annet sted i verden, ta kontakt med oss, så kan vi hjelpe med å finne løsninger. Vi er i dialog med et miljø i Tromsø nå, som skal gjøre et slikt prosjekt. De har noen egne midler, vi satser på at vi kan bidra, og i tillegg har LO bidratt med støtte, forteller Lothe Eriksen.

Les også:

Fribymusikere spiller for ytringsfrihet

Til Norge med forbudt musikk

Første fribymusiker har landet i Norge

Musikeres ytringsfrihet

• Freemuse jobber for musikeres ytringsfrihet. I februar la de fram sin årlige statistikk over brudd og angrep på ytringsfriheten.

• Har registrert 90 angrep på musikere i 2014, hvorav én er blitt drept. Russland, Kina og Tyrkia topper statistikken over land som angriper musikeres ytringsfrihet.

• Mye kommer ikke fram i statistikken, det mangler dokumentasjon fra Afghanistan, Syria og Mali. Forholdene i Iran, Saudi-Arabia og Nord-Korea er heller ikke tilfredsstillende dokumentert.