Helsvart år for kunstneres ytringsfrihet ⋆ Kontekst
DÅRLIGE KÅR: Kunstneres ytringsfrihet har dårligere kår enn noensinne.
DÅRLIGE KÅR: Kunstneres ytringsfrihet har dårligere kår enn noensinne. Foto: Illustrasjon

Helsvart år for kunstneres ytringsfrihet

Flere kunstnere enn noensinne blir forfulgt, angrepet og drept. Aldri før har retten til å ytre seg gjennom kunstuttrykk vært så truet som nå, viser statistikken over angrep på kunstneres ytringsfrihet.

Organisasjonen Freemuse kunne mandag melde om en dyster rekord: 2015 var det verste året for kunstneres ytringsfrihet hittil. Flere kunstnere enn noensinne blir angrepet for kunsten. Farligst er det å være musiker.

Paris var verste enkeltangrep

Totalt registrerte Freemuse 469 saker som dreide seg om sensur, og direkte angrep på kunstnere eller deres rettigheter. Dette er nesten en dobling fra året før. Og det skjer til tross for at FN har retta større oppmerksomhet mot kunstneres kår det siste året.

Økningen av registrerte saker som handler om sensur er på formidable 224 prosent, i tillegg er det en økning på 20 prosent i antallet drap, angrep, bortføringer, fengslinger og trusler. På toppen av den lite flatterende statistikken finner vi Kina, etterfulgt av Iran, Russland, Burundi, Syria og Tyrkia.

I 2015 var det også en økning i angrep som var religiøst motivert. Et eksempel på et slikt angrep er terrorhandlingene i Paris. Den franske hovedstaden var åsted for det verste enkeltangrepet på kunstneres ytringsfrihet da tungt bevæpnede terrorister tok seg inn på konsertstedet Bataclan og drepte 89 mennesker. Hendelsen fant sted bare noen timer etter at kunstneres ytringsfrihet var tema på et møte i Unescos hovedkvarter i Paris.

Les mer om Freemuse sin statistikk her: Art under threat: Attacks on artistic freedom in 2015

Musikere fortsatt mest utsatt

Grunnen til den store økningen i antallet saker kommer delvis av at Freemuse og deres nettverk av samarbeidspartnere har forbedret metodene og rutinene for innhenting av dokumentasjon. Samtidig er kunstneres ytringsfrihet et område som langsomt får mer oppmerksomhet i offentligheten. Likevel er det en underrapportering på dette feltet, og mørketallene er store. Selvsensuren er selvsagt også vanskelig å dokumentere.

Musikk er fortsatt den kunstformen som rammes hardest av sensur og angrep, 309 saker i 2015, 66 prosent av de registrerte tilfellene.

Les også: Fribymusikere spiller for ytringsfrihet

Music Freedom Day i Harstad

3. mars markeres den årlige Music Freedom Day over store deler av verden. I Norge sørger blant annet norske Safemuse for at kunstneres kår settes på dagsorden under et todagers arrangement i Harstad.

Les også: Safemuse stiftes i morgen

– Det er bare å gå inn i Freemuse sin statistikk for fjoråret, så ser man at det ikke er blitt mindre viktig å sette søkelys på kunst, musikk og ytringsfrihet, og de problemene veldig mange kolleger på kloden møter, sier prosjektleder for Safemuse, Jan Lothe Eriksen.

Ikke lenger zombie: Iranske Salome MC er del av From zombies to revolutionaries, aktivistkunstnere fra Midtøsten og Nord-Afrika. De har hittil kun jobbet sammen på nett, og møtes i Harstad neste uke.
Ikke lenger zombie: Iranske Salome MC er del av From zombies to revolutionaries, aktivistkunstnere fra Midtøsten og Nord-Afrika. De har hittil kun jobbet sammen på nett, og møtes i Harstad neste uke. Foto: Safemuse

Aktivisme

Årets tema for Music Freedom Day i Harstad er aktivisme. Men man trenger ikke å være aktivist for å få problemer som kunstner.

– Bare det å være musiker på feil sted med feil repertoar og feil kjønn, kan være problematisk nok, påpeker Lothe Eriksen.

Både i det kunstneriske programmet og seminarprogrammet har arrangørene henta inn deltakere som på en eller annen måte er opptatt av og engasjert i aktivisme.

– Et av hovedinnslagene på konserten er prosjektet From zombies to revolutionaries. Dette er en gruppe aktivistkunstnere fra Midtøsten og Nord-Afrika som tar opp igjen noe av repertoaret til musikeren og menneskerettighetsaktivisten Fela Kuti. Konstellasjonen består blant annet av iranske Salome MC, Reda Zine og Mark LeVine. Disse deltar også i seminarprogrammet. Musikerne har kun samarbeidet over nettet så langt, forteller Lothe Eriksen.

Foto:

Ytringsfrihet

Freemuse er en internasjonal, uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å forsvare musikeres og komponisters ytringsfrihet.

Safemuse er en norsk stiftelse, etablert av flere musikkorganisasjoner i 2013, som jobber tett med Freemuse, og med de samme problemstillingene. Safemuse var initiativtaker til verdens første friby for musikere.

3. mars er Music Freedom Day, en internasjonal markering for musikeres og komponisters rett til å ytre seg fritt.