Håper på ny mannskorbølge ⋆ Kontekst
Foto: Norsk Filmdistribusjon / Fuglene AS

Håper på ny mannskorbølge

I dag har mannskorfilmen «For vi er gutta» premiere i over hundre byer i Norge. Nå vil Norges Korforbund gi 10 000 kroner i støtte til menn som vil starte mannskor.

Forrige gang en mannskorfilm gikk på kino i Norge, skapte den en mannskorbølge. Filmen «Heftig og begeistret» handlet om Berlevåg mannskor, og ble en stor kinosuksess. Nå håper Norges Korforbund at en film nok en gang skal skape en mannskorbølge i Norge. Dette skriver Korforbundet i en pressemelding.

– Mannskor skaper et unikt fellesskap der menn kan treffes. Samtidig er det skrevet utrolig mye flott musikk for mannskor, sier generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges Korforbund, om årsaken til at de nå satser på mannskor.

Les artikkelen som ble opptakten til filmen om Mannskoret: Dirigerer til det siste

Gjennomsnittsalder på over 60 år

Det finnes over 250 mannskor rundt i landet. I de store byene er interessen for mannskor stigende, men i landet for øvrig er gjennomsnittsalderen i mannskor på over 60 år. Blant de 50 nyetablerte korene som har meldt seg inn i Korforbundet de siste to åra, er bare tre av dem mannskor.

For å skape nye mannskor, har Norges Korforbund etablert en nettside: startmannskor.no, der de tilbyr etableringsstipend til nye kor. I tillegg kan de bidra til å skaffe dirigent og gratis øvingslokaler.

Mange kjendiser synger i Mannskoret

Dokumentarfilmen om Mannskoret fra Oslo følger koret de siste ukene dirigenten deres, Ivar Krogh Hovd, lever. Det er en sterk film som viser hvordan samholdet i et mannskor kan hjelpe menn gjennom en vanskelig tid. Mannskoret har en rekke profilerte personer som medlemmer, blant andre Prepple fra DumDum Boys, Geir Schau og Rune Gokstad. Og Musikkulturs egen journalist Even Finsrud, og tidligere journalist Torkil Torsvik.