Gi en konsert ⋆ Kontekst
GI EN KONSERT: 85 millioner barn verden over gjør arbeid som er helsefarlig, sa Simon Steyne fra ILO til de 200 orkestermusikerne som er samlet i Oslo denne uka.
GI EN KONSERT: 85 millioner barn verden over gjør arbeid som er helsefarlig, sa Simon Steyne fra ILO til de 200 orkestermusikerne som er samlet i Oslo denne uka. Foto:

Gi en konsert

Musikere verden over jobber med Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) for å bekjempe barnearbeid. Norske musikere oppfordres til å bidra.

Den tredje internasjonale orkesterkonferansen åpnet i Oslo i dag, med en sterk appell til musikere om å støtte arbeidet mot barnearbeid:

– Musikk har kraft til å påvirke mennesker. Musikere kan hjelpe med å bekjempe barnearbeid. Vær snill å gi en konsert før sommeren til støtte for dette viktige arbeidet, oppfordret Simon Steyne, talsmann for kampanjen Music against Child Labour.

– Spre informasjon om barnearbeid

– Dette er ett av problemene vi vet eksisterer, men som vi lurer på hvordan vi kan løse. Jeg vil støtte oppfordringen om å gi en konsert, sa John Smith, som leder Den internasjonale musikerføderasjonen (FIM). Han får entusiastisk støtte fra Hans Ole Rian, lederen av Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).

– Det er viktig at også vi, som musikere og kulturarbeidere, gjør det vi kan for å bidra til dette viktige arbeidet sammen med våre kollegaer i resten av orkesterverdenen, sier Rian.

Oppfordringen fra organisasjonene går altså til alle musikere, orkestre og ensembler om å gjøre det som er mulig for å spre informasjon om barnearbeid, i håp om å skaffe penger og politisk støtte til arbeidet med å stoppe det. 

– Forklar publikum hva dette er. Sammen kan vi skape en bølge av konserter mot barnearbeid, sa Steyne. 

Over 200 orkestermusikere samlet i Oslo

Kampanjen er satt i gang av musikere, dirigenter og ILO, og viktigste pådriver har vært dirigent Claudio Abbado ved Orchestre Mozart. Andre kjente musikere og dirigenter som José Antonio Abreu, mannen bak Il Sistema-orkestrene, er også sentrale, sammen med ILO og ikke minst FIM.  

264 millioner barn verden over deltar i inntektsgivende arbeid, de aller fleste er under 14 år. 85 millioner barn gjør arbeid som setter livene deres i fare, sa Steyne til de drøyt 200 orkestermusikerne fra hele verden, som er samlet i Oslo fram til onsdag.